Ministrul britanic de Interne, Sajid Javid, a cerut Rusiei "să explice exact ce se întâmplă", după otrăvirea a doi cetățeni britanici cu ajutorul aceluiași agent neurotoxic folosit pentru otrăvirea unui fost spion rus și a fiicei sale, în urmă cu patru luni la Salisbury (sud-vestul Angliei), scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A venit acum timpul ca statul rus să explice exact ce se întâmplă", a declarat joi ministrul, în fața Parlamentului. Otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, atribuită de Londra Moscovei, în ciuda dezminților Rusiei, a provocat o gravă criză diplomatică între Marea Britanie și Rusia.

"Nu e o ceartă cu populația rusă. Sunt acțiuni ale guvernului rus care continuă să aducă atingere securității noastre și celei a comunității internaționale", a declarat Sajid Javid. "Este total inacceptabil ca cetățenii noștri să fie ținte deliberate sau accidentale sau să se pună otravă pe străzile noastre, în parcurile, în orașele noastre", a adăugat el.

Doi britanici, un bărbat de 45 de ani și o femei de 44 de ani, au fost internați sâmbătă la Amesbury, o mică localitate la circa 20 de kilometri de Salisbury, localitatea unde Serghei Skripal și Iulia Skripal au fost otrăviți în martie.

Cu o zi înainte de internarea lor în spital, într-o stare critică, cei doi britanici expuși agentului neurotoxic Noviciok și-au petrecut ziua la Salisbury, a povestit un prieten al acestora.

"Ne-am petrecut cu toții ziua la Salisbury, unde am vizitat diverse magazine și parcul Elizabeth Gardens, pentru a bea un pahar, a fost o zi frumoasă de vară", a povestit Sam Hobson, 29 de ani. Ulterior, prietenii săi, Charlie Rowley și Dawn Sturgess, "au plecat pentru a discuta".

Sâmbătă dimineața, serviciile de salvare au fost apelate în jurul orei 10,15 pentru o femeie care și-a pierdut conștiența la Muggleton Road, la Amesbury, unde locuiește Charlie Rowley.

Sosit la prietenii săi în cursul dimineții, Sam Hobson a văzut "numeroase ambulanțe", servicii de salvare și pompieri. Charlie Rowley i-a spus că Dawn Sturgess s-a plâns de dureri de cap și apoi a leșinat, cu "spume ieșind din gură". "A sunat la ambulanță pentru că nu mai respira".

După plecarea salvărilor, Sam Hobson și Charlie Rowley s-au dus la o farmacie, de unde Charlie Rowley voia să cumpere medicamente.

Au revenit apoi la Muggleton Road, unde Charlie Rowley a început să strângă lucrurile prietenei sale pentru a le duce la spital, înainte de a i se face rău. "A început să-i fie cald, să transpire și a mers să facă un duș, a rămas puțin în camera sa și când a ieșit, se comporta bizar", a povestit prietenul său. "Se balansa înainte și înpoi, avea ochii roșii, era într-o altă lume, avea halucinații".

"Nu l-am mai văzut niciodată așa", a adăugat Sam Hobson, care a chemat o salvare, "panicat".

Anchetatorii au presupus inițial că pacienții s-au drogat cu o substanță potențial contaminată.

Charlie Rowley "consuma dorguri dar ea nu și nici măcar nu îi plăcea că ia, așa că el încerca să se oprească", a afirmat Sam Hobson, care crede că cei doi "au atins ceva (la Salisbury) și au fost contaminați".

Luni, "din cauza simptomelor" pacienților, au fost prelevate eșantioane care au fost trimise la laboratorul militar din Porton Down, a explicat șeful antiterorismului Neil Basu.

Miercuri seara, acesta a anunțat că cei doi au fost victimele agentului Noviciok, "același agent neurotoxic care i-a otrăvit pe Iulia și Serghei Skripal", un produs conceput în Uniunea Sovietică. Londra a acuzat Moscova că recurs la această otravă în martie pentru a-l otrăvi pe fostul spion refugiat în Marea Britanie.

Cinci locuri au fost închise cu un cordon polițienesc, două la Salisbury - parcul Queen Elizabeth Gardens și o pubelă în fața căminului pentru persoane fără adăpost John Baker House, și trei la Amesbury: centrul baptist, farmacia Boots și locuința unde au fost găsite cele două victime, la Muggleton Road.

Peste o sută de detectivi din serviciile antitero sunt prezenți la fața locului, la care se adaugă poliția locală.