Conflictul în jurul Curţii Supreme poloneze a crescut în intensitate miercuri: fostul erou al luptei împotriva comunismului Lech Walesa a venit să-şi exprime sprijinul faţă de preşedinta Curţii care refuză să-şi părăsească postul înainte de încheierea mandatului, în timp ce premierul în exerciţiu acuză la rândul său această instituţie că adăposteşte foşti judecători comunişti, autori ai unor "sentinţe ruşinoase", comentează France Presse, citată deAgerpres.

Foto:

Venit special de la Gdansk, Lech Walesa s-a alăturat miercuri seara manifestanţilor reuniţi în faţa Curţii Supreme pentru a "apăra independenţa justiţiei" în Polonia, promiţând "să revină" din nou "dacă trebuie".

"Cei care încalcă Constituţia sunt criminali", a spus fostul preşedinte, vizând partidul conservator aflat la putere. "Dacă noi cedăm tribunalele, aceasta va continua. Trebuie să facem totul pentru a apăra" justiţia independentă, a continuat Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983 şi fost şef al sindicatului Solidaritatea, care a jucat un rol esenţial în căderea regimului comunist.

"Cu un astfel de număr de manifestanţi nu se va obţine mare lucru", a spus el, încurajând asistenţa să adune mai mulţi oameni. "Noi, patrioţii, trebuie să ne unim!" Şi dacă trebuie, voi reveni aici pentru a vă vedea şi ca să discutăm", a adăugat Walesa, înainte de a pleca.

Miercuri dimineaţa, aclamată de o mulţime mult mai importantă de susţinători, preşedinta Curţii Supreme a Poloniei, Malgorzata Gersdorf se dusese la biroul său şi prezidase o reuniune a colegiului Curţii, confirmând astfel refuzul său de a se pensiona, în temeiul unei reforme controversate, criticată şi de Bruxelles.