Strategia lui Donald Trump, care, cu ajutorul amenințărilor, al sancțiunilor, al tarifelor și al presiunii diplomatice asupra altor țări, speră să "facă America din nou mare", începe să plesnească pe la cusături, susține Ria Novosti, citată de Rador. Nu numai că, principalii oponenți ai Statelor Unite ale Americii în războiul comercial global - China și Uniunea Europeană - nu vor să depună armele, dar acum chiar şi cei mai apropiați aliați ai americanilor din regiunea Asia-Pacific au început să repare împreună coaliția economică anti-americană, scrie publicația rusă.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

În ciuda faptului că participanții la această coaliţie disprețuiesc profund China și ambițiile ei regionale, Donald Trump a reușit să obțină imposibilul - oponenții Beijingului sunt acum pregătiți să urce împreună cu China pe aceeaşi parte a baricadei. Administrația actuală din Washington își pierde prietenii și îşi creează noi dușmani, iar acest lucru nu se poate termina pentru ea cu nimic bun. Bloomberg, agenția americană de informații pentru mediul de afaceri, raportează că, la 1 iulie, la Tokyo, a avut loc o reuniune a miniștrilor Comerțului din 16 țări din Asia, care se află în etapa finală a negocierilor privind crearea celui mai mare bloc comercial din lume, ce nu va include Statele Unite ale Americii. Organizatorii noului spațiu de liber schimb sunt China, India și Japonia, care nu pot decât să îngrijoreze Washingtonul.

Comunitatea americană de experți îşi pune mari speranțe în India și în Japonia în ceea ce privește descurajarea Chinei în interesul Statelor Unite ale Americii și utilizarea diferendelor tradiționale și a concurenței dintre India și China, precum și dintre Japonia și China, pentru a "sufoca Beijingul cu mâinile altora".

În practică, se pare că aliații Statelor Unite ale Americii din Asia, printre care se află nu numai India și Japonia, dar, de asemenea, şi Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, îşi schimbă radical poziția lor pro-SUA, cu o abordare mai pragmatică a politicii externe.

Bloomberg l-a citat pe Hiroshige Seko, ministrul Comerțului din Japonia, care a explicat reporterilor de ce se formează un nou bloc comercial, și chiar a făcut aluzie la cel împotriva căruia vor să se împrietenească țările din Asia: "Drumul spre semnarea acordului către sfârşitul anului este acum mai deschis. Ţinând seama de faptul că preocuparea privind protecționismul este în creștere la nivel global, este important ca regiunea asiatică să fie sub drapelul comerțului liber". În traducerea din limba diplomatică japoneză în limba rusă: protecționismul american a devenit o problemă atât de gravă, încât păianjenii din banca asiatică este gata să uite diferendele lor și împreună doresc să muște mâna unchiului Sam. Este puțin probabil ca americanii să fi așteptat o astfel de reacție atunci când au introdus tarife împotriva Indiei și Japoniei.

Aproximativ aceeași poziție, dar cu o altă formulare, a venit ministrul Comerțului din Singapore: „Înaintea sistemului comercial internațional, se află acum provocări serioase. Acestea acționează ca un stimulent suplimentar pentru a ne asigura că avem un rezultat de fond al procesului de negociere.“

După cum se știe, sistemul comercial internațional se confruntă acum cu o mare provocare, care are un nume și un prenume - Donald Trump. Și această provocare este atât de gravă, încât chiar şi foștii vasali ai Washingtonului preferă să-și unească forțele cu dușmanii Statelor Unite ale Americii, în ciuda riscului că ar putea stârni mânia fostei metropole. Foştii vasali nu mai manifestă suficientă frică în faţa Washingtonului, doar pentru "a recompensa" America pentru sprijinul ei militar sau politic, iar acest sprijin nu rămâne niciodată gratuit.

Președintele american Donald Trump a semnat pe 22 martie 2018 un decret prezidențial, care stabilește tarifele și restricțiile la investiții pentru China. Este dificil de supraestimat consecințele creării blocului comercial din Asia, care, inițial, fusese conceput, în general, ca „Parteneriatul Trans-Pacific“, în care vioara principală trebuia să fie în Statele Unite ale Americii, pentru a obține bonusuri majore. Administrația Trump a îngropat acest pact comercial, excluzând în mod specific China, pentru a o izola la nivelul continentului asiatic şi pentru a fi înconjurată de ţări care să aibă o politică comercială stabilită de Washington. Administrația Trump consideră că avantajele pentru Statele Unite ale Americii de la acest pact nu sunt serioase şi că ar putea să obţină din Asia mai multe concesii și privilegii, dacă îşi exercită presiunea asupra fiecărei țări din regiune individual. Rezultatul a fost contraproductiv: izolarea Chinei a eşuat şi acum Beijingul, împreună cu India și Japonia, lucrează la un bloc de tranzacționare de o dimensiune și de o putere fără precedent - între frontierele acestui bloc, se va regăsi aproximativ o treime din Produsul Intern Brut al planetei noastre şi aproximativ o jumătate din populaţia globului.

În termeni practici, crearea acestei forme de asociere va conduce la faptul că politica americană de presiune economică se va confrunta cu dificultăți neprevăzute și foarte grave. De exemplu, tarifele prohibitive împotriva statelor membre individuale sunt practic inutile din cauza posibilității de re-export liber al anumitor mărfuri prin intermediul altor țări din blocul comercial. Adică, de exemplu, tarifele impuse contra Chinei fie vor fi inutile, fie vor trebui extinse la toate cele 16 țări ale noii uniuni comerciale, inclusiv Japonia, India, Australia și așa mai departe.

Este puțin probabil ca Administraţia Trump să poată fi împiedicată, dar încep să apară probleme serioase în etapa reacţiilor punitive, care pot fi foarte dureroase fiindcă îi privează brusc pe exportatorii americani de accesul la a treia piaţă a lumii.

Fiecare ţară participantă la noua uniune comercială este vulnerabilă, într-o anumită măsură, la sancțiunile economice, pe care Washingtonul preferă să le ascundă sub masca tarifelor, dar împreună ele constituie puterea în măsură să le aplice companiilor americane daune inacceptabile, care schimbă în mod radical raportul dintre șansele de a câștiga în comerțul mondial războaiele economice. Este foarte probabil ca administrația lui Donald Trump să resimtă deja că a ridicat prea mult bastonul în problema presiunii asupra altor țări. Este foarte posibil că „ultima picătură“ pentru India și Japonia ar putea fi cerința Departamentului de Stat „de a anula“ achiziționarea de petrol iranian, lucru foarte serios pentru acele țări care nu sunt în măsură să-şi asigure necesarul de energie.

Wall Street Journal anunţă că guvernul Statelor Unite este deja pregătit să renunțe la cererile sale și să ia în considerare "scutirea temporară de la sancțiuni" pentru anumite țări.

Dar, cel mai probabil, acest gest conciliator este prea inexpresiv și tardiv. Akela (lupul din "Cartea Junglei" - nota red. VP) a ratat - și există posibilitatea ca el să fie mâncat de foștii parteneri din haită.