În legătură cu posibilitatea anulării acordului privind refugiaţii, oficiali ai UE au declarat pentru Sabah că "această situaţie este ultimul lucru pe care Europa şi l-ar dori".

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

În Uniunea Europeană, care a traversat o criză importantă privind refugiaţii, al căror număr în prezent s-a redus foarte mult, înregistrând o scădere de 96%, există temerea ruperii acordului cu Turcia. La summit-ul liderilor ţărilor membre ale UE care s-a desfăşurat săptămâna trecută, problema refugiaţilor s-a aflat din nou printre cele mai importante subiecte dezbătute. În legătură cu anularea acordului de către Ankara, un oficial al UE a declarat pentru Sabah: "Este ultimul lucru pe care Europa şi l-ar dori" şi a adăugat că Bruxelles-ul traversează crize şi cu acest număr redus de refugiaţi.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a precizat că Uniunea apreciază acest acord şi că doreşte să continue colaborarea cu Turcia în această privinţă. Schinas a adăugat că sunt doi ani de când acordul a intrat în vigoare, dar când i-a fost amintit că doar Uniunea Europeană a fost cea care a avut de câştigat, iar ceea ce era prevăzut pentru partea turcă, în primul rând actualizarea acordului cu Uniunea Vamală, scutirea de vize şi revitalizarea procesului de aderare, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a avut reţineri în a răspunde.

Ankara are dreptate

Amintindu-i-se că Turcia nu a avut niciun beneficiu de pe urma acestui acord, purtătorul de cuvânt al UE a fost întrebată dacă Uniunea Europeană va întreprinde sau nu demersuri pentru menţinerea acestui acord, iar răspunsul a fost "Este un proces dinamic pe care îl îndeplinim cu partenerii noştri turci" şi a susţinut că se lucrează asupra tuturor articolele fără a face vreo diferenţă. Declaraţia lui Schinas nu corespunde cu declaraţia Consiliului pentru Afaceri Generale al UE, care a anunţat că problema Uniunii Vamale şi negocierile de aderare sunt îngheţate. Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat în perioada în care ţara sa a deţinut preşedinţia rotativă a UE: "În privinţa migraţiei, vedem că Turcia a avut dreptate", potrivit Sabah (preluare Rador)

"Turcia poate fi criticată, dar ceea ce a făcut Turcia pentru refugiaţii sirieni reprezintă o contribuţie însemnată şi merită apreciată", a declarat Merkel, citată de Yeni Șafak.

În discursul rostit astăzi în Bungestag, unde s-a discutat despre buget, Merkel a făcut referire la discuţiile pe care le-a avut la Consiliul European şi a afirmat:

"În cele din urmă, am discutat despre al doilea ajutor financiar în valoare tot de 3 miliarde de euro, ajutorul nu este pentru Turcia, ci pentru cei 3,9 milioane de refugiaţi sirieni. Am adoptat şi acest al doilea ajutor. Turcia poate fi criticată, dar ceea ce face această ţară pentru refugiaţii sirieni reprezintă o mare contribuţie şi merită aprecierea noastră.

Merkel a subliniat că este necesar ca problema migraţiei să fie soluţionată conform dreptului internaţional, cooperând şi cu planuri realiste, atât pentru viitorul Germaniei, cât şi al Europei, că este importantă apărarea frontierelor externe ale ţărilor membre UE, iar în acest context a arătat că au avut loc discuţii în special cu Austria şi Grecia, iar în privinţa Italiei, se vor încheia acorduri cu ţările africane şi că ajutoarele ce vor fi acordate acestor ţări sunt importante.