„Europenii nu mai manifestă deja entuziasm pentru integrare. O parte din ei manifestă chiar o opoziție deschisă. Și nu este vorba de un fenomen marginal, aceasta fiind o dovadă că am comis greșeli și o ocazie de a le corecta” – a spus în Parlamentul European premierul Mateusz Morawiecki, potrivit Rzeczpospolita, citată de Rador.

Foto:

Morawiecki participă în Parlamentul European la dezbaterea pe tema viitorului Comunității. Aceasta este a opta dezbatere dedicată acestei tematici.

„Dacă nu ar fi fost cortina de fier și împărțirea Europei după al II-lea război mondial, Polonia ar fi fost de asemenea între statele fondatoare al UE” – a amintit premierul polonez la forumul PE. A adăugat că tocmai din această cauză în prezent, „ca membru cu drepturi depline în UE”, Polonia vrea să participe cât mai puternic la căutarea unor soluții constructive pentru UE.

„Fiecare țară are dreptul să-și formeze propriul ei sistem juridic” – a subliniat șeful guvernului polonez. Morawiecki a menționat că pentru el inițiativa europeană „a fost întotdeauna în concordanță cu rațiunea poloneză de stat”.

„UE se confruntă cu crize existențiale” – a subliniat Morawiecki, menționând în acest context „criza bancară, financiară, a migrației, Brexit-ul și politica agresivă a Rusiei”. În aprecierea lui Morawiecki, crizele acestea arată că „UE are nevoie de o nouă deschidere”.

În aprecierea lui Morawiecki, aceste crize arată că „UE are nevoie de o nouă deschidere”.

Cauza lipsei de încredere în UE este – potrivit lui Morawiecki – faptul că „oamenii au în ei gena libertății și vor să-și decidă singuri viața”. „Când văd că pierd această influență, instinctul natural este să se opună acestei situații” – a explicat Morawiecki.

„Integrarea europeană este una din cele mai bune idei în istoria Europei și a lumii, dar dezvoltarea mai departe a UE trebuie să țină seama de vocea cetățenilor. Pentru ca proiectul european să poată merge înainte, trebuie întărită legitimitatea sa democratică” – a afirmat Morawiecki. „Se poate spune că acesta este populism, dar răspunsul la așteptările cetățenilor este tot populism” – a întrebat.

De ce tocmai Morawiecki a prezentat viziunea „Uniunii popoarelor 2.0”, care face trimitere la Uniunea Popoarelor lui Charles de Gaulle? „Aceasta este viziunea UE, pe care vrea să o propună Polonia. Concentrarea pe trei aspecte – a spus, indicând că aceste aspecte sunt: „Uniunea 4.0, UE ca avanpost al unei noi revoluții industriale, o piață comună adâncită, problema securității europene și dimensiunea civică aprofundată a UE.