Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, le-a cerut principalilor consilieri, în 2017, să analizeze modalităţi pentru declanşarea unei invazii militare împotriva Venezuelei, afirmă surse politice de la Washington citate de site-ul agenţiei Associated Press.

TrumpFoto: Captura YouTube

Potrivit surselor citate, Donald Trump a formulat această idee în cursul unei reuniuni desfăşurate în august 2017 în Biroul Oval de la Casa Albă. În timp ce se discuta despre sancţiunile împotriva Venezuelei, Donald Trump le-a adresat consilierilor o întrebare simplă: Dat fiind că Venezuela ameninţă securitatea regională, de ce nu ar putea Statele Unite pur şi simplu să invadeze această ţară? Sugestia i-a şocat pe membrii Administraţiei de la Washington prezenţi la întrevedere, inclusiv pe secretarul de Stat Rex Tillerson şi pe consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Herbert McMaster, care între timp au părăsit funcţiile deţinute.

Potrivit Mediafax, informaţiile despre conversaţii au fost dezvăluite de oficiali politici de la Washington citaţi de agenţia Associated Press. Herbert McMaster şi alţi consilieri prezidenţiali i-au explicat lui Donald Trump că o intervenţie militară ar putea avea efectul deteriorării relaţiilor Statelor Unite cu parteneri din America Latină implicaţi în efortul de sancţionare a preşedintelui Nicolas Maduro pentru tentativele de instaurare a unei dictaturi în Venezuela. Dar, potrivit surselor citate, Donald Trump a oferit contraargumente, oferind ca exemple intervenţiile militare în Panama şi Grenada, în anii 1980.

A doua zi, Donald Trump a generat preocupări prin evocarea din nou a "opţiunii militare" pentru înlăturarea de la putere a lui Nicolas Maduro. Ulterior, Trump a discutat despre această situaţie şi cu preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a explicat un oficial american.

În septembrie, cu ocazia reuniunii Adunării Generale ONU, Donald Trump a evocat din nou această posibilitate în cursul unui dineu privat cu liderii a patru ţări sud-americane, au anunţat surse citate de site-ul Politico.com.