Grupul terorist al-Shabaab, afiliat al-Qaida, a interzis folosirea pungilor de plastic în teritoriile pe care le ocupă în Somalia, din cauza pericolului pe care acestea le prezintă pentru mediu, relatează Huffington Post, citat de Mediafax.

Al ShabaabFoto: Wikipedia

Grupul al-Shabaab, responsabil de mai multe atacuri mortale asupra a zeci de mii de persoane din estul Africii, a luat această decizie duminică pentru a „proteja oamenii și animalele”, conform Radio Andalus, care se află sub controlul direct al grupării teroriste.

De asemenea, gruparea jihadistă a implementat o lege care interzice defrișările, conform unui site din Somalia care și-a manifestat susținerea pentru al-Shabaab. Mohamed Abu Abdalla, guvernatorul grupării din sudul Somaliei, a declarat că detaliile concrete ale planului vor fi implementate și comunicate curând.

Raffaello Pantucci, expert antiterorism, a declarat că decizia a fost luată pentru a demonstra lumii că gruparea teroristă poate guverna. „Alte guverne din estul Africii au interzis utilizarea pungilor de plastic. Această interdicție este încercarea al-Shabaab de a le arăta oamenilor că și ei pot implementa legi și pot guverna ca orice lider legitim”, a menționat Pantucci.

„Este ironic totuși că același grup și-a finanțat activitățile teroriste prin comerțul ilegal de fildeș în Africa”, a adăugat acesta. Pungile de plastic sunt acum pe o listă lungă de obiecte interzise de regimul al-Shabaab, pe care se află muzica occidentală, telefoanele inteligente, serviciile prin fibră optică și agențiile umanitare.

Grupul este acuzat de orchestrarea unor atacuri brutale în partea de est a Africii în ultimii ani. Al-Shabaab este responsabilă de uciderea a peste 500 de persoane într-un atac terorist care a avut loc în 2017 în capitala Somaliei, Mogadishu. Deși decizia este una surprinzătoare, nu este prima dată când al-Qaida și aliații săi au promovat măsuri de protejare a mediului înconjurător.