Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării (Pentagon), colonelul Rob Manning, a declarat că piloţii şi personalul tehnic de întreţinere a avioanelor de luptă F-35 ale Turciei vor începe în scurt timp instrucţia de zbor şi că guvernul SUA nu a luat încă nicio decizie în privinţa participării Turciei la programul F-35, potrivit Sabah, citat de Rador.

F-35 A Lightning IIFoto: US Air Force

În cadrul conferinţei de presă săptămânale, colonelul Manning a făcut unele evaluări şi a declarat: "Ştim că două avioane F-35 ce aparţin Turciei au ajuns la Baza aeriană din Luke, Arizona. Piloţii turci şi personalul tehnic de întreţinere a avioanelor au ajuns şi ei la Baza aeriană din Luke, Arizona şi în scurt timp vor începe instrucţia de zbor."

Manning a afirmat că în conformitate cu acordurile existente, avioanele mai rămân o perioadă sub supravegherea Statelor Unite, că această perioadă depinde de durata instrucţiei piloţilor din ţara care urmează să achiziţioneze avioanele şi că în medie această perioadă este de 1-2 ani.

Guvernul SUA nu a luat încă nicio decizie

Referindu-se la obstrucţionarea de către Congresul Statelor Unite a vânzării avioanelor F-35 către Turcia, Manning a spus: "Guvernul SUA nu a luat încă nicio decizie privind participarea Turciei la Programul comun F-35. Turcia este un aliat cheie în NATO şi din 2002 este unul dintre participanţii internaţionali la programul F-35."

În dou luni, piloţii vor începe zborurile

Şi locotenent-colonelul Mike Andrew, purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru programe comune din Pentagon, a declarat că în două luni de zile piloţii turci care se instruiesc în Arizona vor începe zborurile.

Întrebat dacă în cazul unei schimbări de politică, Turcia va mai achiziţiona sau nu avioanele F-35 deja livrate, locotenent-colonelul Andrews a răspuns: "Departamentul Apărării nu comentează legile. Atâta timp cât nu se schimbă nimic, ei (piloţii şi personalul tehnic de întreţinere) vor continua să se instruiască aici".

Când un alt jurnalist a repetat întrebarea, Mike Andrews a spus că în cazul unei modificări a legii, totul depinde de schimbarea politicii privind livrarea sau nu a acestor avioane către Turcia.

Locotenent-colonelul Andrews a continuat: "Senatul a votat obstrucţionarea (livrărilor către Turcia a avioanelor F-35). Congresul are dreptul la un vot. Şi preşedintele are dreptul la un vot. Deci, voi îmi cereţi să speculez. Din acest motiv pot să vă spun doar atât: În această etapă a programului, zborurile vor continua."