Consiliul de analiză economică (CAE), organism de pe lângă premierul francez, a recomandat marţi UE să continue negocierea de acorduri comerciale în contextul măsurilor protecţioniste ale Washingtonului, dar cu condiţii în special în ce priveşte clima şi fiscalitatea, potrivit Le Point, citat de Rador.

"Faptul că UE rămâne intactă şi că piaţa internă rămâne la fel este o protecţie pentru ţările membre", a subliniat Philippe Martin, preşedinte delegat al CAE, cu ocazia prezentării în faţa presei a notei "Aviz de furtună în comerţul internaţional: ce strategie pentru Europa?"

Acest document, remis în ajun cabinetului prim-ministrului Edouard Philippe, apreciază că un război comercial "total" declanşat de Donald Trump ar duce la pierderea permanentă a 3 - 4 puncte din PIB-ul Statelor Unite, Chinei şi Europei.

"Este foarte clar că nimeni nu va câştiga dintr-un război comercial", a adăugat el, subliniind că "pierderea permanentă din PIB pe cap de locuitor ar fi destul de comparabilă cu impactul crizei din 2008-2009".

În această situaţie, CAE preconizează mai multe recomandări pentru UE, printre care aceea de a continua negocierea de acorduri comerciale cu alte ţări, cu condiţia ca acestea să nu se opună multilateralismului, ca Statele Unite.

Sébastien Jean, coautor al notei şi director al Centrului de studii de prognoză şi informaţii internaţionale (Cepii), a preconizat totuşi "utilizarea acordurilor comerciale în alte scopuri, în aşa fel încât comerţul să depăşească mizele pur economice".

În această privinţă el a propus să se integreze chestiunea fiscală, anume planul de acţiune al OCDE de luptă împotriva erodării bazei fiscale, dar şi să se impună partenerilor "drept condiţie prealabilă" ratificarea Acordului de la Paris privind clima.