Președinția poloneză a anunțat marți că șefa Curții Supreme, Malgorzata Gersdorf, a fost pensionată, în conformitate cu o reformă promovată de conservatorii aflați la putere și intens criticată de Comisia Europeană, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conflictul dintre majoritatea judecătorilor Curții Supreme și puterea politică atinge în această săptămână punctul culminant, pe fondului diferendului mai amplu care opune Varșovia și Comisia Europeană în privința controversatelor reforme judiciare aplicate de conservatorii aflați la putere în Polonia.

Gersdorf, care anterior a precizat că refuză să plece din funcție, nu a comentat situația sa la capătul unei întâlniri cu președintele Andrzej Duda. Dar purtătorul său de cuvânt a precizat că a desemnat un judecător al Curții supreme pentru a o înlocui "în timpul absenței sale" și că are intenția să revină miercuri la Curte pentru a-și continua munca.

Același judecător, Jozef Iwulski, președintele Camerei pentru Muncă și Asigurări sociale a Curții supreme, a fost desemnat de președintele Duda pentru a asigura începând de miercuri interimatul după pensionarea lui Gersdorf, în așteptarea alegerilor pentru alegerea succesorului, a declarat adjunctul șefului de cabinet al șefului statului, Pawel Mucha.

Acesta a spus că apreciază concordanța alegerilor, subliniind însă că Gersdorf nu avea abilitatea de a proceda la o astfel de desemnare.

Acesta a adăugat de asemenea că președintele Curții supreme nu a profitat de posibilitatea oferită de noua lege de a cere șefului statului să își continue munca după vârsta de pensionare, redusă de la 70 la 65 de ani.

Mucha a adăugat că Gersdorf nu ar trebui să se prezinte la Curte miercuri, aceasta fiind "condusă de acum de judecătorul Iwulski".