Preşedintele american, Donald Trump, a comparat practicile comerciale ale Uniunii Europene cu cele ale Chinei, într-un interviu televizat difuzat duminică pe FoxNews. El s-a referit în special la piaţa auto, arătând cu degetul mărcile germane şi a ameninţat firmele europene care fac comerţ cu Iranul, potrivit La Tribune, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Donald Trump a avut din nou drept ţintă Uniunea Europeană. Într-un interviu difuzat pe canalul american Fox News duminică, preşedintele american a pus pe acelaşi plan practicile comerciale ale UE şi cele ale Chinei, punând gaz pe focul relaţiilor comerciale pe care le au Statele Unite cu cele două. Într-adevăr, de mai multe luni, Donald Trump s-a angajat într-o ofensivă în toate direcţiile pe comerţ atât împotriva Chinei, pe care o acuză de furt de proprietate intelectuală, dar şi contra europenilor şi canadienilor care au răspuns prin măsuri de represalii.

"Uniunea Europeană face probabil tot atâta rău cât China, doar că e mai mică", apreciază el. Înainte de a continua: "Europenii au făcut anul trecut un excedent comercial de 151 de miliarde de dolari (...). Şi pe deasupra, noi cheltuim o avere cu NATO ca să-i protejăm (...). E teribil ce ne-au făcut. Iubim cu toţii într-un fel Uniunea Europeană, dar aceste ţări ne tratează foarte prost. Ne tratează foarte nedrept".

Îşi justifică propriile taxe vamale

Şi-a justificat de altfel decizia de a impune tuturor partenerilor comerciali ai Statelor Unite taxe vamale pe importurile de oţel şi aluminiu: "Dacă nu le aplicăm tuturor, atunci ei (ţările producătoare vizate, n. red.) trec prin ţările care nu sunt supuse acestor taxe şi pierzi foarte mult timp".

Apoi, întrebat despre oportunitatea de a face front comun mai curând cu aliaţii Statelor Unite contra Chinei, preşedintele a răspuns negativ. Europenii "nu vor produsele noastre agricole. Sincer, ei au agricultorii lor, deci vor să-şi protejeze agricultorii. Dar noi nu-i protejăm pe ai noştri", a arătat el.

Maşinile germane, tot în vizorul Washingtonului

Preşedintele american a confirmat, de altfel, că a lansat un studiu în vederea unei eventuale creşteri a taxelor vamale pe importurile de automobile, căci "noi nu putem să ne introducem maşinile".

În cadrul Uniunii Europene, Germania este primul exportator de automobile spre Statele Unite. Importurile de autoturisme europene de către Statele Unite au reprezentat 6,2 miliarde de euro în 2017, potrivit Asociaţiei europene a constructorilor de automobile (ACEA). Şi constructorii germani au asamblat 804.000 de automobile în Statele Unite anul trecut şi au exportat alte 657.000 spre America de Nord din Germania, potrivit federație profesionale VDA.

Ameninţări la adresa firmelor europene care fac comerţ cu Iranul

Pe de altă parte, un alt subiect de contencios cu Europa, Donald Trump a repetat că societăţile europene care fac afaceri cu Iranul vor fi sancţionate: "Da, bineînţeles. Asta facem. Absolut", a răspuns el despre intenţiile Washingtonului. Retrăgându-se pe 8 mai din acordul internaţional privind nuclearul iranian din 2015, preşedintele anunţase restabilirea de sancţiuni americane vizând Republica islamică, inclusiv pentru întreprinderile din terţe ţări care fac comerţ sau investesc în Iran.