Un tânăr rus din trei dorește să plece din țară și să se instaleze în străinătate, Germania fiind ținta privilegiată, arată un sondaj publicat luni de institutul public VTsIOM și citat de AFP.

KremlinFoto: Agerpres

Circa 31% dintre rușii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani vor să plece din țară, arată acest sondaj.

În toate categoriile de vârstă, procentul celor care vor să emigreze este de 10%, o cifră neschimbată în raportu cu 2017 și care oscilează între 10 și 13% din 2011, precizează VTsIOM.

În rândul candidaților la emigrație, 16% dintre ei speră să ajungă în Germania, 7% în Statele Unite și 6% în Spania, arată sondajul asupra unui eșantion de 2.000 de ruși.

"A interpreta aceste cifre, în special cele legate de tineri, ca o dorință de a fugi de oribila realitate rusă ar fi o greșeală", crede Stepan Lvov, care condus sondajul acestui institut apropiat de putere.

"Este mărturia unei deschideri în creștere a tinerilor noștri față de restul lumii", argumentează el.

Ultimii ani au fost marcați de o izolare în crestere a Rusiei pe scena internațională, după anexarea Crimeii în 2014, războiul din Ucraina și disputele cu Occidentul legate de conflictul sirian.

Televiziunile rusești și-au multiplicat în ultimii ani reportajele dure împotriva SUA sau a țărilor din Uniunea Europeană.

Potrivit agenției rusești de statistică Rosstat, peste 313.000 ruși au plecat din țară în 2016.