Angela Merkel și aripa de dreapta a fragilei coaliții a cancelarului încearcă luni o ultimă tentativă de a rezolva conflictul privind migranții, care amenință guvernul de la Berlin dar și coeziunea europeană, scrie AFP.

Angela Merkel si Horst SeehoferFoto: Agerpres/EPA

În centrul disputelor: respingerea la granițe a tuturor migranților înregistrați într-o altă țară europeana, dorită cu orice preț de ministrul de Interne, Horst Seehofer, șeful conservatorilor bavarezi CSU. Această măsură a fost respinsă de cancelarul german, care se teme de un efect de domino în Europa și de sfârșitul libertății de circulație.

Tensiunile sunt pe punctul de a se transforma în criză guvernamentală, la aproape trei ani după decizia lui Merkel de a primi sute de mii de solicitanți de azil.

  • Care sunt cauzele conflictului?

Totul a început la jumătatea lui iunie, când ministrul de Interne, Horst Seehofer, care conduce și conservatorii bavarezi din Uniunea Creștin Democrata (CSU), și-a văzut planul de înăsprire a politicii de azil blocat de cancelarul Angela Merkel. Aceasta a refuzat o măsură esențială propusă de ministrul de Interne: respingerea la granițele germane a tuturor migranților deja înregistrați într-o altă țară a UE.

Rapid, acest conflict s-a transformat într-un casus belli care amenință coaliția dificil născută în martie și care reunește dreapta dură din CSU, partidul de centru dreapta al cancelarului (CDU) și social-democrații.

  • De ce a degenerat conflictul?

Ministrul nu a cedat în fața șefei sale și a impus chiar un ultimatum cancelarului: impunerea de măsuri la graniță prin decret ministerial, în lipsa unor măsuri echivalente foarte restrictive decise la nivel european.

La rândul său, cancelarul continuă să se opună unei respingeri unilaterale la granițe de teama unui "efect de domino" în întreaga Europă, care ar amenința libertatea de circulație.

În opinia Angelei Merkel, acordul politic european obținut săptămâna trecută și acordurile bilaterale vor avea un effect "mai mult decât echivalent" cu măsurile cerute de Horst Seehofer. Duminică, însă, ministrul a respins aceste rezultate, punând în discuție soarta guvernului.

  • Conflictul este legat doar de migranți?

Nu, este mult mai profund. Conservatorii bavarezi și chiar unii lideri ai partidului lui Angela Merkel par să dorească să rezolve odată pentru totdeauna conturile politice cu cancelarul. Seehofer nu a încetat să critice decizia lui Merkel de a deschide porțile țării în 2015 pentru sute de mii de solicitanți de azil. Pe lângă migranți, CSU consideră de mult timpă că Merkel a deplasat prea mult, în aproape 13 ani de putere, tabăra conservatoare spre centru.

Stânga germană denunță conflictul din tabăra conservatoare drept un "puci de dreapta". Presa germană vorbește și de o "trump-izare" a discursului CSU, care pledează pentru "Germania prima" în chestiunea migranților și se confruntă cu alegeri regionale în Bavaria în octombrie, unde sondajele arată că ar putea pierde majoritatea absolută din cauza avansului extremei dreapta anti-migranți.

Chestiunea respingerii migranților la granițe este înainte de toate simbolică, în condițiile în care sosirile sunt în cădere libera, în Europa în general și in Germania în special, după înăsprirea considerabilă a politicii de primire a migranților și lupta împotriva imigrației clandestine.

  • Ce scenarii sunt posibile?

După ce a propus să demisioneze în noaptea de duminică spre luni, Horst Seehofer a suspendat această decizie de o ultimă ședință de negocieri cu Angela Merkel, luni.

Ministrul de Interne a prezentat trei scenarii: rămânerea în funcție, trecerea peste obiecțiile lui Merkel și impunerea voinței prin decret ministerial - ceea ce ar antrena probabil demiterea sa și ruperea coaliției guvernamentale - fie demisia. El a evocat un interval de "trei zile".

Cancelarul nu poate ceda în fața lui Seehofer, riscând în caz contrar plecarea din coaliție a social-democraților.

Dacă majoritatea guvernamentală se va prăbuși prin plecarea CSU, Merkel ar putea încerca un guvern minoritar sau o coaliție cu alți parteneri. O altă opțiune sunt alegerile anticipate. O plecare a cancelarului nu este nici ea exclusă.