Ministrul italian de Interne şi liderul Ligii Matteo Salvini a lansat duminică ideea ”unei Ligi a Ligilor în Europa” care să reunească mişcări ”care vor să-şi apere frontierele”, cu ocazia unei adunări anuale a partidului său suveranist la Pontida, în nordul Italiei, relatează News.ro, care citează AFP.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

”Eu cred într-o Ligă a Ligilor în Europa, care să unească toate mişcările libere ce vor să-şi apere frontierele şi bunăstarea copiilor lor”, a lansat Matteo Salvini în faţa a mii de simpatizanţi care-l aclamau.

Anterior el a anunţat că alegerile europene din 2019 vor fi ”un referendum între elită, lumea finanţelor, şi cea a muncii reale, între o Europă fără frontiere cu o migraţie în masă şi o Europă care îşi protejează cetăţenii”.

”Este o emoţie de nedescris. Purtaţi strigătul de dragiste care vine de la Pontida”, a continuat Salvini pe o mare scenă pe care se aflau sloganurile ”Bunul simţ la Guvern” şi ”Italienii mai întâi”, leitmotivul liderului grupului parlamentar al formaţiunii eurosceptice.

Potrivit presei, aproximativ 50.000 de persoane au venit din întreaga Italie la această mare sărbătoare a mişcării de extremă dreapta organizată la Pontida, în apropiere de Bergamo, unde s-ar fi născut, în 1167 Liga lombardă, o alianţă a oraşelor din nord contra împăratului Francisc Barbarossa.

La standuri reprezentând regiunile peninsulei erau vândute tricouri cu efigia lui Matteo Salvini şi sloganul ”Viaţa frumoasă s-a ultraterminat”, o trimitere la declaraţii recente ale liderului Ligii, care a spus că, ”pentru migranţii clandestini, viaţa frumoasă s-a terminat”.

”Sper că Italia va înţelege în sfârşit că a face parte din Liga nu înseamnă folclor, ci este o filosofie de viaţă”, a declarat pentru AFP Eva, o activistă care a venit de la Bergamo.

”MINISTRUL ESTE CEL CARE DECIDE”

Matteo Salvini - aflat într-o poziţie consolidată prin dublul portofoliu de vicepremier şi de ministru de Interne, al cărui titular este de o lună - a reuşit să impună tema migranţilor - calul de bătaie al Ligii - pe agenda europeană şi să interzică accesul în porturile italiene ONG-urilor care operează pe Marea Mediterană. El le-a acuzat că sunt complice ale trecătorilor, ceea ce ele contestă cu vehemenţă.

”Decizia de a deschide porturile sau de a le închide, ministrul de Interne este cel care o ia”, a subliniat el duminică.

Această decizie se află la baza unei crize diplomatice cu Franţa, care a acuzat Italia de ”cinism” şi ”iresponsabilitate”, iar Salvini i-a replicat că italienii n-au de primit lecţii de la o ţară care nu şi-a respectat angajamentele în domeniul primirii migranţilor.

Relaţiile au părut să se încălzească în ultimele zile între cei doi vecini, în urma unor întâlniri între şeful Guvernului italian Giuseppe Conte şi preşedintele francez Emmanuel Macron, însă Matteo Salvini nu schimbă tonul.

Prin stilul său fără nuanţe, Salvini a reafirmat vineri că ”ONG-urile vor vedea Italia numai în cărţi poştale vara asta” şi l-a sfătuit pe Macron ”să se spele la gură, pentru că Italia a făcut mult mai mult decât francezii, care continuă să respingă persoane la Vintimille”, la frontiera franco-italiană.

LARGĂ SUSŢINERE

Aceasta este o linie dură care pare să-i reuşească, potrivit sondajelor, între care unul, realizat la jumătatea lui iunie de Ipsos, arată că o majoritate (59%) a italienilor îi aprobă alegerile în domeniul migraţiei.

Este vorba despre o susţinere largă, de care Liga - aliata Rassemblement National (RN, extremă dreapta) a lui Marine Le Pen din Franţa - profită în urma venirii la putere prin alegerile legislative de la 4 martie, cu 17% din voturile exprimate, al treilea scor în scrutin. Ea era creditată sâmbătă cu 31,2% din intenţiile de vot, ceea ce face din mişcarea eurosceptică primul partid din Italia.

Partidul îşi devansează astfel aliatul din coaliţia guvernamentală, Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), care a obţinut victoria în alegeri şi care se menţine la un scor stabil de 30%.

În pofida faptului că este marele învingător în alegerile legislative, Luigi Di Maio, liderul M5S, devenit şi el vicepremier şi ministru al Muncii, a fost eclipsat de către aliatul său din Ligă, temele sociale purtate de M5S - precum venitul cetăţeniei - fiind până acum împinse în planul doi.