Între 80.000 şi 100.000 de persoane, potrivit poliţiei şi sindicatelor, au manifestat sâmbătă la Viena pentru a protesta faţă de dorinţa exprimată de guvernul de coaliţie între dreapta şi extremă-dreapta de a extinde la 12 ore pe zi şi 60 de ore pe săptămână durata maximă autorizată de lucru, relatează Agerpres.

Protest impotriva zilei de lucru de 12h - VienaFoto: Captura YouTube

Marşul, organizat de puternicul sindicat OeGB, s-a încheiat fără incidente după ce a ajuns în Heldenplatz (Piaţa Eroilor), în centrul capitalei Austriei.

A fost prima mobilizare de această amploare de la instalarea la conducerea guvernului a tânărului lider conservator Sebastian Kurz, la sfârşitul lui 2017.

Răspunzând, potrivit guvernului, necesităţii de a face întreprinderile mai competitive, măsura, care urmează să fie adoptată joi de Parlament, este ţinta criticilor dincolo de mediile sindicale, până în rândul Bisericii Catolice austriece.

Durata normală de lucru în Austria este stabilită la opt ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână. Durata maximă autorizată este de 10 ore pe zi şi 50 pe săptămână, plafon pe care guvernul doreşte să îl extindă la 12 şi, respectiv, 60 de ore.

Sub presiunea opoziţiei, guvernul a amendat proiectul său iniţial, dând asigurări că aceste plafoane vor putea fi atinse numai pe bază de "voluntariat".

Într-o ţară în care amendamentele la dreptul social sunt în mod obişnuit rezultatul negocierilor dintre partenerii sociali, dorinţa guvernului de a recurge la calea legislativă este aspru criticată de sindicate.

"Vom rezista cu toate mijloacele de care dispunem", a avertizat sâmbătă liderul OeGB, Wolfgang Katzian, somând coaliţia la putere, aleasă pe baza promisiunii de a extinde câmpul democraţiei directe, "să ceară părerea poporului" prin referendum.

După şase luni de coaliţie, "oamenii prezintă guvernului factura", a subliniat fostul cancelar Christian Kern, liderul Partidului Social-Democrat.