James D. Melville, ambasadorul Statelor Unite în Estonia, și-a dat demisia ca urmare a unor afirmații critice ale președintelui SUA, Donald Trump, la adresa aliaților europeni ai Washingtonului, informează postul BBC News, citând publicația Foreign Policy.

HotNews.roFoto: Hotnews

Diplomatul, ambasador în Estonia din anul 2015, a indicat într-un mesaj privat pe Facebook că anumite afirmații făcute de Trump l-au făcut să demisioneze, citează Mediafax.

"Pentru ca președintele să spună că UE a fost «înființată pentru a profita de Statele Unite, pentru a ataca pușculița noastră» sau că «NATO este la fel de rea ca NAFTA [Acordul Nord-American de Comerț Liber]» nu numai că este fals din punct de vedere faptic, dar îmi dovedește și că este timpul să plec".

O serie de diplomați americani și-au dat demisia în ultimele luni, unii dintre aceștia afirmând că au luat această decizie din cauza lui Trump.

În decembrie 2017, Elizabeth Shackelford a demisionat din funcția de ofițer politic în cadrul misiunii SUA pentru Somalia, motivând că demisionează întrucât Statele Unite au abandonat drepturile omului dintre priorități.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington a confirmat demisia lui Melville, după o carieră diplomatică de 33 de ani.

Vineri, în cursul zborului de la Washington la clubul său privat de golf din New Jersey, Trump a reluat criticile la adresa aliaților NATO din Europa, afirmând că Germania și alte state NATO din Europa trebuie să aloce sume mai mari pentru apărare.

"Germania trebuie să plătească mai mulți bani. Spania, Franța. Nu este corect ce au făcut Statelor Unite", le-a spus Donald Trump reporterilor aflați la bordul avionului prezidențial Air Force One.