Sute de mitinguri sunt programate sâmbătă în orașe din Statele Unite, participanții protestând față de politicile Administrației Trump privind imigrația, în mod special față de măsurile de inculpare a imigranților ilegali, care au dus la separarea copiilor de părinţii imigranţi, informează BBC, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sute de mii de persoane sunt așteptate să participe la aceste proteste.

"Niciun copil nu ar trebui închis într-o cușcă. Să punem capăt detenției familiilor și să reunim copii cu familiile lor", a comunicat coaliția Families Belong Together, care organizează protestele.

În ultimele săptămâni, peste 2.000 de copii au fost despărțiți de părinții imigranți deoarece autorităţile au intensificat procedurile de inculpare a imigranţilor intraţi ilegal în SUA.

În urma criticilor, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat miercuri seară o ordonanţă executivă prin care se va evita separarea copiilor de părinţii imigranţi.

Principalul eveniment se va desfășura la Washington, fiind programat la ora locală 11.00 (ora României - 18.00).

Administraţia de la Washington este criticată dur pentru că a separat copiii imigranţilor de părinţi la frontiera cu Mexicul. Autorităţile americane au început să îi aresteze preventiv pe imigranţii care intră ilegal în Statele Unite, iar copiii acestora sunt transferaţi în centre speciale.

Secretarul american pentru Securitate Internă, Kirstjen Nielsen, a elaborat o ordonanţă executivă pentru evitarea acestor situaţii. Ordonanţa prevede noi proceduri, prin care copiii nu vor mai fi separaţi de părinţii depistaţi că intră ilegal în Statele Unite.

Trump a promis încă din timpul campaniei prezidențiale că va adopta măsuri dure pentru a reduce imigrația, în special din Orientul Mijlociu și America Latină, susținând că imigranții sunt responsabili pentru o parte importantă din infracțiunile comise în SUA.

Donald Trump a vorbit sâmbătă în termeni laudativi despre agenția care se ocupă cu imigrația, Serviciul pentru Imigrație și Control a Frontierelor.

"Faceți o treabă fantastică în privința menținerii noastre în siguranță prin eradicarea celor mai grave elemente criminale. Atât de curajoși!", le-a transmis Trump angajaților agenției, relatează postul BBC News.