Agențiile de spionaj din SUA consideră că regimul de la Phenian continuă să producă uraniu îmbogățit pentru arme nucleare la mai multe centre secrete, relatează postul NBC citând mai mulți oficiali americani, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cinci oficiali americani citați de NBC, fără a fi însă numiți, au declarat că, în ultimele luni, regimul nord-coreean a crescut producția de uraniu îmbogățit pentru arme nucleare, în pofida discuțiilor cu SUA privind denuclearizarea.

Oficiali americani au mai declarat că informațiile disponibile indică faptul că regimul nord-coreean are mai multe centre secrete pentru producția de combustibil nuclear.

"Este o dovadă absolut fără echivoc că încearcă să înșele SUA", a afirmat un oficial pentru NBC.

Un alt oficial citat de NBC a declarat că Phenianul încearcă "să înșele (SUA) cu privire la numărul de instalații, numărul de arme, numărul de rachete (...). Urmărim cu atenție".

CIA a refuzat să comenteze informațiile NBC, în timp ce Departamentul de Stat de la Washington a transmis că nu le poate confirma, iar Casa Albă nu a răspuns la cererea jurnaliștilor de a comenta cazul.

Mai mult, un studiu recent al Institutului american 38 North, care se bazează pe imagini filmate din satelit, relevă că Phenianul continuă să dezvolte infrastructura de la un centru nord-coreean de cercetare atomică, în pofida înțelegerii între Kim Jong-un și Donald Trump privind denuclearizarea Peninsulei Coreea.

Președintele american Donald Trump s-a întâlnit în luna iunie cu liderul nord-coreean la Singapore. Cei doi lideri au semnat un comunicat comun prin care s-au angajat să "acționeze pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea". Însă documentul nu include detalii despre modul în care ar urma să fie obținut acest deziderat.