"Franţa nu va deschide centre" de primire pentru migranţii care debarcă în Europa, întrucât nu este prima ţară de sosire, a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce a participat la Consiliul European la care a fost convenit un acord ce prevede crearea unor astfel de centre în Uniunea Europeană, transmiteAgerpres, citând AFP.

Emmanuel MacronFoto: Wikimedia Commons - Aron Urb

Macron este cel care a propus principiul, adoptat la summitul european, să fie create în statele UE pe bază voluntară "centre controlate" pentru primirea migranţilor, iar cei ale căror cereri de azil vor fi acceptate să fie distribuiţi în statele UE tot pe bază voluntară.

În opinia Franţei, astfel de centre ar trebui deschise în ţările unde debarcă migranţii veniţi pe Mediterana, respectiv Italia, Spania şi Grecia.

Dar guvernul de la Roma este reticent faţă de crearea unor centre de acest fel în Italia şi reproşează Franţei că le-a propus fără să accepte să înfiinţeze vreunul.

Premierul italian, Giuseppe Conte, consideră că asemenea centre pot fi deschise în orice ţară din UE, nu doar în cele din prima linie a sosirii migranţilor.