The Guardian: „Toți au un plan, până când primesc un pumn în gură”, spunea Mike Tyson. Vreme de peste 70 de ani, Europa a avut un plan

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 29 iunie 2018, 8:45 Actualitate | Internaţional


Donald Trump
Foto: Wikipedia
Ostilitatea tot mai mare a președintelui american arată că el nu prea este interesat de parteneriatul transatlantic, scrie Guardian, citat de Rador. După cum spunea Mike Tyson: „Toți au un plan, până când primesc un pumn în gură.” Vreme de peste 70 de ani, Europa a avut un plan.

Era acela de a se menține unită împotriva Rusiei și de a se baza pe alianța cu SUA. Acum Europa a primit un pumn în gură de la Donald Trump. Prin urmare, europenii ar trebui să se întrebe: a devenit America lui Trump o putere ostilă? Dacă răspunsul la această întrebare este da, consecințele pentru Europa - și pentru Regatul Unit - ar fi enorme. Acesta este și motivul pentru care atât de mulți factori de decizie și politicieni preferă să nu-și pună acea întrebare.

Însă, după cum a scris Der Spiegel luna trecută: „Occidentul, așa cum îl știam noi cândva, nu mai există.” Până și Fondul Marshall German, cu sediul la Washington și bastion al atlantismului postbelic, vorbește acum despre „ostilitatea fățișă” a lui Trump. Oricât de incredibil li se va fi părând unora care au crescut într-o Europă sau Mare Britanie care luau alianța cu SUA ca dată, planul care a funcționat încă de la căderea lui Hitler nu mai este acum unul pe care să te poți baza.
Acceptarea acestui fapt nu este încă împărtășită cu aceeași claritate de statele europene, însă tendința este de a se ajunge acolo. Inițial, Europa a fost în mod natural circumspectă față de Trump. A acordat o mare importanță necesității de a-l determina să ofere garanțiile corecte, de a strânge mâinile la ocaziile la care era de dorit să o facă și de a face vizitele corecte. Au fost însă eforturi zadarnice, iar acele zile de naivitate le-am lăsat demult în urmă - după cum Theresa May o știe, în secret, mai bine decât oricine.

Contraargumentul pe care încă mai insistă încăpățânați inițiații este acela că establishment-ele din sfera securității și apărării rămân și acum la fel de strâns legate ca oricând. Membri ai administrației SUA, cum sunt secretarul apărării Jim Mattis sau Wess Mitchell de la departamentul de stat, încă mai vorbesc despre Europa ca despre un aliat și partener. Dar omul de la Casa Albă nu mai face asta acum și nu o va mai face nici pe viitor. Cea mai mare parte a lui 2018 el a alimentat gradual confruntarea. Nu există nici un motiv temeinic pentru a aprecia că aceasta nu este decât o fază trecătoare. Cu cât va dura mai mult, cu atât mai persistente e probabil să-i fie consecințele.

Conferința NATO de la Bruxelles de peste două săptămâni, la care va participa și Trump, se întrezărește a fi un dezastru care așteaptă să se se întâmple. E o predicție care cu greu ar putea fi calificată drept controversată. După ce Trump a ieșit din acordul climatic de la Paris, a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, a abandonat acordul nuclear cu Iranul, a declarat război comercial Uniunii Europene și Canadei din rațiuni de securitate națională și a făcut praf conferința G7 din Quebec, ar fi surprinzător ca el să zică sau, mai important, să facă vreun lucru care să asigure NATO că el o privește oricum altcumva decât ca pe un aranjament perimat în privința căruia SUA nu mai au nici un interes real.

E corect să admiți că sunt multe lucruri care trebuie schimbate în privința NATO. Dar acest argument îl precedă pe Trump. Atât administrația Bush cât și Obama au avertizat pe bună dreptate Europa că trebuie să cheltuiască mai mult pe alianță, după cum o face acum și Trump - și după cum o probează scrisorile trimise de către el membrilor NATO. Ele au semnalat un lucru de înțeles, o reorientare post-război rece dinspre Atlantic spre Pacific și spre puterea în ascensiune a Chinei. Trump face și el același lucru. Însă nici Bush și nici Obama nu au pus semnul întrebării deasupra NATO sau deasupra UE; nici unul dintre ei nu a ridicat în slăvi lideri sau mișcări naționaliste europene și politicile lor anti-imigranți și nici unul dintre ei nu a încercat să obțină favoruri speciale lingușindu-l pe Vladimir Putin al Rusiei.
Realitate este aceea că majoritatea membrilor NATO cheltuie astăzi pe apărare mai mult decât în trecutul recent. Cei mai mulți și-au mărit cheltuielile în raport cu PIB-ul după 2014, iar asta în vremuri de dificultăți economice. Mai mult, nouă state membre UE - inclusiv Regatul Unit - au convenit să înființeze o forță militară europeană de reacție rapidă, separat de NATO, dar complementară ei. În lumina ostilității lui Trump, acest fapt poate fi considerat un indiciu semnificativ cu privire la un viitor angajament militar european mai autonom.

Nu se poate afirma că Trump și-ar disimula vederile cu privire la Europa. Consilierul său neo-conservator pentru securitate națională, John Bolton, s-a aflat miercuri la Kremlin pentru a aranja o întâlnire Trump-Putin cu prilejul călătoriei de luna viitoare. După reuniunea NATO și o scurtă vizită în Regatul Unit, președintele american se va îndrepta probabil spre Helsinki pentru întrevederea cu Putin, dacă ea se va concretiza, fiind de asemenea posibil ca el să asiste împreună cu președintele rus la finala Cupei Mondiale de la Moscova, în după-amiaza următoare. Un asemenea parcurs ar constitui un indiciu clar cu privire la prioritățile lui Trump. Având în vedere tentativele repetate ale Rusiei de a induce perturbări în țările europene, o asemenea apropiere ar reprezenta un pumnal înfipt în inima democrației liberale europene, lucru pe care, în definitiv, numai democrațiile liberale europene vor fi în măsură să-l vindece.

Itinerarul lui Bolton este la fel de grăitor. Între o vizită la Londra și una la Moscova, el și-a petrecut o zi la Roma, unde s-a întâlnit inclusiv cu Matteo Salvini, șeful Ligii [partid de extrema dreaptă - n.trad.] și nou ministru de interne al Italiei. Este încă un mesaj clar. Noul guvern de dreapta al Italiei și cel mai controversat și mai trump-esc lider al lui sunt demni de a fi interlocutori. Liderii tradiționali ai Europei - Germania și Franța - nu sunt.

Faptul că toate acestea s-au petrecut în aceeași săptămână în care Javier Solana, fost secretar general al NATO și fost șef al diplomației UE, s-a trezit că i s-a interzis intrarea pe teritoriul SUA din cauza unei vizite pe care o făcuse în Iran, trimite un semnal incomod dar inconfundabil.

În urmă cu 20 de ani, vizitând Washingtonul și aflat în culmea puterii sale, Tony Blair a ținut un discurs în care lăuda alianța transatlantică în aceeași termeni biblici folosiți de emisarul lui Franklin Roosevelt, Harry Hopkins, pentru a i se adresa lui Winston Churchill în 1941. „Oriunde vei merge voi merge și eu, și oriunde te vei așeza mă voi așeza și eu. Poporul tău va fi poporul meu și Dumnezeul tău Dumnezeul meu”, spunea Hopkins. Într-o cuvântare extrem de diferită ținută miercuri la Chatham House, Blair a avertizat că Trump este pe cale să provoace colapsul aceleiași alianțe. Blair are dreptate în privința aceasta. Vremurile s-au schimbat, poate chiar radical, și ar fi o nesăbuință din partea oricărui guvern european, inclusiv cel britanic, să pretindă că lucrurile ar sta altfel.

4965 vizualizari

 • +14 (34 voturi)    
  Acum 60 de ani (Vineri, 29 iunie 2018, 8:57)

  Martinezu [utilizator]

  Dementul asta s-ar fi aliat cu Hitler . Si nici nu vrea sa ascunda asta.
  Isirea Marii Britanii din UE capata acum inca o dimensiune.
  Hai sa vedem ce stabilesc la Helsinki cand se va intalni hotul cu dementul.
  • -9 (17 voturi)    
   Hai să vedem (Vineri, 29 iunie 2018, 10:55)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Hai să vedem... articolul spune clar. Nu mai aștepta para mălăieață, că nu mai pică în gura lui nătăfleață.

   Europa e paralizată de prostie și scleroză.
  • -8 (16 voturi)    
   Chiar daca era Trump la putere acum (Vineri, 29 iunie 2018, 13:10)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   60 de ani, este nedovedit ca s-ar fi aliat cu Hitler.
   Trump are in spate un electorat care in mare masura a emigrat din Germania lui Hitler. Si asta nu din cauza ca le-a fost bine in Germania lui Hitler, si nici pe timpul Kaiserului.
   Fenomenul ,,Hitler" are in spate un lucru de baza:
   Alianta Catolicismului Austriac cu Protestantismul Prusac. Austriecii vroiau dintodeauna sa conduca Germania (dar erau prea putini), iar prusacii, care tocmai pierdusera Puterea cu Kaiserul in 1918, au accepetat conducerea austriaca in scopuri expansioniste, mai intai in fostele teritorii prusace din Polonia.
   Daca unesti austriecii (Hitler) + vasalii lor traditionali bavarezi nazisti (Himmler , Goering)+ generalii prusaci cu pretentiile lor teritoriale poloneze, reusesti sa faci o majoritate de peste 50% in Germania. Similar cu ceea ce face Dragnea acum in Romania. Ai 51%, faci ce vrei.
   Asta este schema de baza al asa zisului ,,al III-lea Reich" - O denumire eronata, inventata de Hitler de altfel, in scopuri propagandistice, (cifra 3, III da mai bine la public decat cifra 2, II . Dupa sugestia gresita a lui Hitler, Germania Kaiserului a fost cel de al -II- lea Reich- In realitate Kaiserul nu a inglobat Austria, daci este absurd sa pretizi ca a fost al- II-lea Reich).
 • -7 (41 voturi)    
  ostilitatea pseudo-liderilor europeni vs Trump (Vineri, 29 iunie 2018, 8:59)

  Razvan_M [utilizator]

  Pseudo jurnalistii de pe aici omit sa spuna ca Merkel si nu numai au fost extrem de ostili alegerii lui Donald Trump inca din urma cu 3 ani - miscare neobisnuita in lumea politicii si parteneriatului UE-SUA si care se tine minte.

  La fel, pseudo jurnalistii omit sa spuna multe alte lucruri pe care Trump le-a reprosat pe buna dreptate UE: tarile UE nu contribuie proportional cu PIB-ul lor la NATO, fac intelegeri pe sub masa cu Rusia pt. ca mai apoi sa-l acuze pe Trump ca-i mana in mana cu Putin (vezi cazul Germaniei ce-l are pe Gerhard Schroeder ca sef al unui gigant rus ce vinde energie in Europa), tarile UE din Vest au pus tarife vamale si alte taxe produselor din State, tarife si taxe ce sunt cu mult mai mari decat cele puse de americani.
  Sa mai amintim si de minciunile si manipularile cu "refugiatii" sau "azilantii" - cum le place pseudo jurnalistilor de pe aici sa-i numeasca pe emigrantii ilegali din Africa si Afganistan/Pakistan - si avem o imagine mai apropiata de adevar asupra pseudo-liderilor europeni si pseudo-jurnalistilor europeni.
  • +10 (10 voturi)    
   si toate aceste lucruri (Vineri, 29 iunie 2018, 9:26)

   moka [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   sunt alimentate de tot felul de troli care apar pe la televiziuni seara de seara si tzipa in gura mare ca cheltuim o groaza d ebani pe rachete si avioane, cand de fapt am putea sa-i dam la saraci. Un scop nobil, nu-i asa?
   Ei bine, intr-adevar, prin contractul pe care l-am semnat, trebuie sa cheltuim 2% pe aparare, asa cum toate guvernele s-au angajat sa cheltuie 6% pe educatie si nu stiu cat la sanatate.
   ciuciu. vorbe goale. vor sa fure ei tot si dupa aia dau vina pe strainii care ne vor raul. In tot timpul asta, populatia se degradeaza si asista neputincioasa cum cei pe care i-a ales se erijeaza in stapani si nu in reprezentanti.
  • +10 (16 voturi)    
   ca exista probleme (Vineri, 29 iunie 2018, 9:32)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   si ca, multe dintre ele, au fost tratate necorespunzator nu este o noutate si nici un secret.
   dar ca exista lideri si mai ales sustinatori ai acestora care, efectiv, in incompetenta si vanitatea lor distrug tot ce au facut europa si sua in ultimii 80 de ani esteo noua dimensiune a jocului.
   problema e ca, pentru acesti pacalici, totul exact asta este, un joc iar ei il joaca din placere si nu in incercarea de a construi(sau repara) ceva durabil si functional.
   • -8 (12 voturi)    
    nope (Vineri, 29 iunie 2018, 11:48)

    Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    doar asta intelegi tu
    Intelege ca esti manipulat de A3
  • -4 (22 voturi)    
   ii intreb pe cei care au dat cu minus (Vineri, 29 iunie 2018, 10:42)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   Unde a gresit Razvan?
   Nu e adevarat ca Merkel a fost anti-Trump pe fata?
   Nu e adevarat ca Germania merge inainte cu proiectul NorthStream care le aduce gaze direct din Rusia in timp ce a omorat toate proiectele alternative care trebuiau sa aduca gaz din Asia Centrala prin sud?
   Nu e adevarat ca Schroeder e seful Rosneft?
   Nu e adevarat ca Merkel i-a invitat deschis pe imigranti in Germania si acum vrea sa oblige toata UE sa ii imparta?
   Nu e adevarat ca UE are taxe vamale mai mari fata de US decat invers?
   Nu e adevarat ca bugetul apararii in Germania este cam de 1,2 % in timp ce prin Tratatul NATO erau obligati la minim 2%?
   Hai va rog, punctual.
   • -8 (14 voturi)    
    pai (Vineri, 29 iunie 2018, 11:50)

    Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    aia care au dat cu minus sunt nodurile automate pro putin care dau ca oile platite
    initial cum apare un post lumea comenteaza si vezi si plus si minus. Dupa ceva vreme daca postul este pro trump si anti rusia vezi imediat un -24 -30 ...
    Poate se prind si oile de ce :)
 • +5 (19 voturi)    
  Trump este dusmanul Europei si prietenul Rusiei (Vineri, 29 iunie 2018, 9:28)

  tordz [utilizator]

  Face tot ce-i sta in putere sa slabeasca Europa atat economic prin taxe, politic prin declaratii agresive impotriva ei si prin retrageri din intelegeri asumate in trecut de SUA, cat si militar prin criticarea NATO. Un dezastru pentru SUA si pentru lumea civilizata. Suspendati dracu odata aceasta marioneta ruseasca.
  • -6 (14 voturi)    
   marioneta ruseasca? (Vineri, 29 iunie 2018, 11:43)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui tordz

   Sa nu imi spui ca europenii sau Obama a fost cel care a vandut armament Ucrainei? Sau le-a tabacit dosul rusilor in Siria? Ati inghitit momeala lui Hillary cu tot cu carlig si undita.
   Sau te refereai la tanti Merkel?
 • -2 (18 voturi)    
  pai (Vineri, 29 iunie 2018, 10:53)

  Adrian_1234 [utilizator]

  sua a ramas la fel anti rusia
  ostilitatea vine de la pozitia pro-rusia a europenilor
 • -5 (17 voturi)    
  BS (Vineri, 29 iunie 2018, 11:48)

  EXEs [utilizator]

  Intrebarea nu e daca a devenit America mai mult sau mai putin ostila. Intrebarea e daca are sau nu dreptate Trump? Yep, he's right.
  Europa nu a fost un aliat egal al Americii in acesti 70 de ani, ci a fost un aliat din ce in ce mai minor, cu o contributie din ce in ce mai mica de-a lungul timpului. Europa nu a fost doar protejata de Rusia ci a fost cocolosita si impinsa artificial, greseala care a cauzat lipsa aproape totala de anticorpi in fata navalirilor actuale islamice si africane. Esecul politicilor sociale de stanga din intreaga zona occidentala a demonstrat de ce trebuie ca fiecare sa se sustina pe fortele proprii si sa evite o viata parazitara bazata aproape exclusiv pe munca altora.
  Americanii si est-europenii au fost singurii care au luptat impotriva rusilor sovietici. Vest-europenii au stat cu mainile in san si s-au uitat (ca) la televizor, devenind foarte ofuscati cand a trebuit sa reconstruiasca Germania de est. Americanii sunt singurii care au tinut in picioare un sistem liberal, deschis si democratic, in timp ce vest-europenii au devenit din ce in ce mai iliberali, mai conservatisti, closed minded si nedemocratici, culminand cu bagarea pumnilor in gura tuturor anti-globalistilor din Europa, englezi sau est-europeni. Americanii sunt singurii care au mentinut un nivel ridicat de competitivitate capitalist-liberala, in timp ce vest-europenii au devenit din ce in ce mai protectionisti, mai conservatisti, mai necompetitivi si mai SOCIALISTI. Ei au construit utopicul socialism cu fata umana, la adapostul rachetelor si soldatilor redneci americani, nemaivorbind de favoritismul economic, ei care ii criticau pe americani ca fac prea multe razboaie in timp ce fundurile lor aristocrate si depravate stateau bine mersii in mijlocul Europei la distanta de orice granita cu vreo tara barbara. Ei sunt cei care se lasa cuceriti de barbari si ii critica pe cei care se lupta si nu accepta infrangerea pe care ei au imbratisat-o deja. Fuck you EU, Fuck you Merkel.
 • -1 (7 voturi)    
  UE (Vineri, 29 iunie 2018, 12:01)

  costelm [utilizator]

  acum se pare ca e vremea pumnului
  nu stiu cat mai rezista constructia asta hibrida cu accente caricaturale
 • -9 (13 voturi)    
  De 70 de ani (Vineri, 29 iunie 2018, 14:23)

  Setalcott [utilizator]

  Europa a avut un plan: planul Marshall, armata americana si aroganta fata de rednecsii de americani. Ei, iata acum ca si-au gasit personajul ilustrativ.
 • -7 (9 voturi)    
  Trump nu este neo marxist. (Vineri, 29 iunie 2018, 23:34)

  Victor Micea [utilizator]

  "Inițial, Europa a fost în mod natural circumspectă față de Trump". A fost mai mult decit atat, a fost fatis antiamericana si a aruncat asupra presedintelui American un potop de batjocuri si acuze zi de zi, cu tenacitate. In acelasi timp, Europa si-a afisat afinitati puternice cu Iranul, China sau Rusia, ori cu organizatiile islamiste. In general au sabotat orice venea de la Trump si au facut totul ca sa impiedice planurile lui politice, economice sau militare. Sefii EU au facut declaratii dure in care au anuntat divortul lor de SUA si nevoia de a inlocui SUA in politica mondiala. Sa-l acuze pe Trump ca este pe cale să provoace colapsul NATO este mai mult decit o minciuna, este o mojicie.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version