Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord privind migrația, după aproape 10 ore de discuții la Bruxelles referitoare la chestiunea delicată care le amenința sindicatul și zona de călătorie gratuită, precum și guvernul cancelarului german, Angela Merkel, relatează Reuters.

Foto:

"Cei 28 de lideri ai UE au convenit asupra concluziilor (summitului), inclusiv asupra migrației", a scris pe Twitter președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Italia a blocat anterior orice acord în cadrul summitului - care se referea, printre altele, la comerț și securitate, cu excepția cazului în care liderii UE acceptă să își îndeplinească cerintele privind gestionarea fluxului de migranți.

Cancelarul german, Angela Merkel, consideră că faptul că liderii UE au reușit să convină vineri asupra migrației reprezintă un semn bun, însă a recunoscut că statele membre rămân divizate.

"În general, după o discuție intensă cu privire la cea mai provocatoare temă pentru UE, și anume migrația, este un semn bun că am ajuns la un numitor comun. Încă mai avem multe eforturi de făcut", a spus Merkel.

Prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că este mulțumit de înțelegerea privind migrația la care au ajuns liderii UE în zori de zi, adăugând că Roma ar decide ulterior dacă să găzduiască migranți.

"Suntem mulțumiți. A fost o negociere lungă, însă de astăzi Italia nu mai este singură", a spus Conte.

Acesta a enumerat elementele acordului, inclusiv posibilitatea înființării unor centre pentru migranți în țările UE, însă a precizat faptul că Italia nu a decis încă dacă un astfel de centru va exista și pe teritoriul țării sale.