Întâlnirea dintre Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, şi Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii, ar putea avea loc în iulie, la Helsinki, după summit-ul NATO de la Bruxelles. Următoarea întâlnire a președinților provoacă temeri în Marea Britanie. Potrivit publicaţiei "The Times", care citează o sursă din Cabinetul britanic de miniştri, Londra se teme că liderul SUA va ajunge la un „acord de pace“ cu omologul său rus și, prin urmare, va slăbi Alianța Nord-Atlantică, potrivit Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Suntem nervoși pentru că poate să apară o notificare bruscă a unui fel de "acord de pace" între Putin și Trump. Ne putem imagina cum Trump și Putin vor spune: "De ce păstrăm toate aceste echipamente militare în Europa?" și vor fi de acord să le aducă laolaltă", a spus un membru al Cabinetului.

"The Times" a întocmit o listă de temeri din cauza posibilelor consecințe ale întâlnirii dintre Trump și Putin și pentru viitoarea reuniune NATO. În primul rând, președintele Rusiei îl va convinge pe omologul său american că SUA nu ar trebui să participe la exercițiile NATO în Norvegia din această toamnă, prin urmare, Trump poate spune că a salvat o sumă mare de bani. În al doilea rând, SUA vor crea o bază militară în Polonia, care va fi finanțată de guvernul polonez. În al treilea rând, "Trump va pune capăt anexării Crimeii și va amenda sancțiunile în schimbul unei încetări a focului simbolic în Ucraina de Est".

Ziarul "The New York Times" scrie că așteptata întâlnire dintre Trump și Putin, în format „unul la unu“, poate agrava tensiunile cu aliații din NATO, chiar dacă se va reduce tensiunea dintre SUA și Rusia.

După cum menționează ziarul american, Trump căuta o întâlnire cu Putin din martie, când a sunat să-l felicite pentru câștigarea noilor alegeri. El a menționat, de asemenea, că liderul rus poate vizita Casa Albă, care a fost ultima dată acolo în 2005.

Potrivit vicepreședintelui american Michael Richard Pence, Putin și Trump vor discuta despre legăturile economice, despre situația din Ucraina și Siria, precum și chestiunea investigării intervenției Moscovei în alegerile din SUA. După cum a menționat Pence într-un interviu acordat pentru Bloomberg, "cred că multe aspecte vor fi abordate".