Premierul ungar Viktor Orban are programată o vizită în Israel pe 19 iulie. Vizita a fost coordonată la o întrunire a consilierilor de securitate națională ai grupului Visegrad, la care a participat și Meir Ben-Shabbat, consilier de securitate națională al Israelului. Grupul Visegrad, cunoscut și ca V4, include Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia, potrivit Haaretz, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

La întrunire, despre care a relatat pentru prima oară Canalul 10, Ben-Shabbat a fost unul dintre principalii vorbitori.

Pe de altă parte, Haaretz a aflat că Netanyahu este așteptat să viziteze România în a doua săptămână din august pentru o întrunire interguvernamentală la București. Vizita lui Netanyahu urmează vizitei din aprilie în Israel a premierului român Viorica Dăncilă.

Orban a fost reales recent, la un scrutin din aprilie la care a participat cu o platformă feroce anti-imigrație, care l-a demonizat pe miliardarul american evreu George Soros, precum și ONG-urile liberale susținute de el. Săptămâna trecută parlamentul ungar a aprobat legislație care scoate în afara legii unele forme de ajutor acordat imigranților ilegali.

Conform noii legi, intitulată oficial „Stop Soros”, indivizii și grupurile care ajută imigranți fără drept legal la protecție să depună cereri de azil sau care îi ajută pe imigranții ilegali să obțină un statut ce le permite să rămână în Ungaria vor fi în pericol să ajungă la închisoare.

Netanyahu l-a felicitat telefonic pe Orban pentru victoria electorală, invitându-l să viziteze Israelul. În februarie Netanyahu s-a întâlnit cu un consilier important al ministrului ungar de externe Peter Szijjarto. Cei doi au discutat posibilitatea ca Israelul să găzduiască o reuniune a V4.

Dacă eforturile lui Netanyahu vor da roade și reuniunea se va ține în Israel, ea va marca un nou nivel în relațiile cu aceste țări central-europene, ale căror guverne sunt considerate a fi cele mai de dreapta din Europa.