Platforma "Acum Poporul!", creată în luna aprilie de trei partide ale stângii radicale europene, LFI (Franța), Podemos (Spania) și Bloco de Izquerda (Portugalia), s-a extins miercuri la Bruxelles cu trei partide din Finlanda, Danemarca și Suedia, potrivit Le Vif, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele trei partide care s-au alăturat platformei "Acum Poporul!", pentru a propune o "alternativă reală" pentru alegerile europene din 2019, sunt Alianța Roșu-Verde daneză, Partidul suedez de Stânga și Alianța finlandeză de Stânga.

"Împreuna, noi, forţele progresiste, dorim un nou proiect pentru popoarele europene", afirmă textul declaraţiei lor comune, prezentată la o conferinţă de presă la Bruxelles şi transmisă de La France Insoumise a lui Jean-Luc Mélenchon AFP, la Paris.

Opuşi "politicilor de austeritate" care "nu au rezolvat niciuna dintre problemele structurale" responsabile de criza financiară din 2008, semnatarii doresc "alte reguli europene, eliberate de dogmele liberalizării pieței, de norme care pun omul și planeta pe primul loc".

"Este timpul să se termine cu tratatele europene antidemocratice" și "să se construiască o nouă ordine care să respingă austeritatea forțată și promovarea dumpingului social și fiscal", adaugă semnatarii care pledează "pentru o schimbare fundamentală".

"Noi oferim o alternativă reală", afirmă ei, dezvoltându-şi programul: "lupta împotriva dumpingului social și a drepturilor sociale sigure", pentru "o justiţie fiscală şi un sistem financiar echitabil", "împotriva schimbărilor climatice și pentru durabilitatea ecologică", pentru "egalitate și drepturile femeilor".

Respingând acordurile de liber schimb, aceste partide se declară şi împotriva "militarizării Uniunii Europene" și au "intenția fermă de a ieși din NATO", a adăugat șeful LFI. Cele șase partide se angajează să colaboreze și să facă campanie în Uniunea Europeană cu privire la aceste probleme.

"Noi suntem singura alternativă", a spus Melenchon, în opinia căruia socialiștii europeni nu pot fi o alternativă, deoarece au legătură cu "partidele de dreapta, dintotdeauna". Colegul său spaniol Miguel Urban (Podemos) vrea să "schimbe o Uniune Europeană care a declarat război drepturilor omului", iar Malin Bjork (Partidul Stângii, Suedia) denunță de asemenea "politica rasistă și xenofobă" a UE.