Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a declarat că Uniunea Europeană nu intenționează să aibă în Serbia centre de primire a migranţilor. În interviul acordat cotidianului "Politika", Avramopoulos a spus că nu s-a vorbit nici cu statele africane nici cu statele din Balcanii de Vest despre înființarea de centre de migranți în Africa sau pe teritoriul european, ci în afara UE. La întrebarea dacă există un plan al UE ca astfel de centre să fie pe teritoriul Serbiei, Avramopoulos a afirmat "nu, în niciun caz", potrivit Rador.

Dimitris AvramopoulosFoto: Hotnews

"Permiteți-mi să spun că regiunea Balcanilor de Vest reprezintă unul dintre cei mai puternici parteneri ai UE în soluționarea problemei migrației ilegale. Cooperarea noastră până în prezent, atât din punct de vedere politic precum și din punct de vedere operațional, a dat rezultate la toate nivelurile. Serbia a jucat și continuă să joace un rol foarte important în acest efort", a spus Avramopoulos.

Comisarul european a precizat că la apogeul crizei migranţilor UE a asigurat 107,4 milioane de euro pentru a ajuta țările din Balcanii de Vest pentru a face față presiunilor migratoare.

"Serbia este un beneficiar semnificativ al acestui sprijin financiar, dar și al ajutorului politic și operațional", a spus Avramopoulos.

Totodată, comisarul european pentru migrație a spus că din anul 2007 ţărilor din Balcanii de Vest li s-a alocat un sprijin, în ceea ce privește migrația, de 208,6 milioane de euro pentru a îmbunătăți controalele la frontieră și condițiile pentru a-i caza pe solicitanții de azil, pentru armonizarea cu standardele UE, precum și pentru protecția și asistență pentru migranții și refugiații din regiune.