Comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a vorbit, într-un interviu pentru ziarul german Αugsburger Allgemeine, despre obiectivul Uniunii Europene de a limita imigraţia ilegală, de a se întoarce la sistemul graniţelor deschise, dar şi despre riscul ca Europa să eşueze, citează To Vima, citat de Rador.

Dimitris AvramopoulosFoto: Comisia Europeana

Reporter: Conflictul cu privire la migraţie ameninţă să dividă UE. Nu cumva cancelarul a făcut o greşeală prin politica graniţelor deschise din 2015?

Dimitris Avramopoulos: Acest lucru este nedrept. Ne amintim cu toţii câţi refugiaţi se îndreptau spre Europa. Cancelarul a făcut în acel caz exact lucrul de care aveam nevoie. A arătat solidaritate, a reacţionat conform condiţiilor valabile atunci pentru înfruntarea crizei umanitare şi pentru protejarea demnităţii umane. De asemenea, mulţi cetăţeni germani i-au ajutat pe nou-veniţi. Din cauza presiunii exercitate de eurosceptici şi de populişti suntem ameninţaţi de riscul unui regres nu numai în problema migraţiei. Este ameninţat în ansamblu proiectul european. Acest lucru trebuie evitat.

Reporter: A fost făcut suficient de atunci pentru rezolvarea problemei?

Dimitris Avramopoulos: Am încheiat acorduri cu Turcia pentru a avea grijă de refugiaţii din regiune. Şi acest lucru funcţionează. Am creat o pază comună de coastă şi de frontieră. Şi credeţi-mă, nu au fost discuţii uşoare cu statele membre. Iar acest lucru de asemenea funcţionează şi demonstrează că putem reuşi atunci când colaborăm. Acum dorim să consolidăm colaborarea cu alte ţări, cum ar fi cu Turcia, de la care primim mesaje pozitive. Programul de distribuire a refugiaţilor în Grecia şi Italia a funcţionat. Toate aceste măsuri în ansamblu arată că UE nu a fost inactivă, chiar dacă ar mai fi fost încă multe de făcut. Dar şi asta vom reuşi.

Reporter: Există imagini care ne fac să ne îndoim. Cum vă simţiţi când vedeţi ambarcaţiuni în derivă, precum "Lifeline", cu peste 200 de refugiaţi?

Dimitris Avramopoulos: Nu trebuie niciodată să uităm că aici vorbim despre vieţi omeneşti. Sunt cutremurat. Este înfiorător. Avem proceduri, avem acorduri, fiecare trebuie să respecte aceste norme, şi organizaţiile umanitare. Este un moment în care toţi trebuie să respecte valorile Uniunii Europene, întrucât datoria noastră primordială a fost să salvăm oameni ale căror vieţi se află în pericol pe mare. Asta am făcut. Mai bine de 630.000 de oameni au fost salvaţi cu ajutorul Uniunii. Desigur, va trebui într-o a doua etapă să se analizeze cine are drept de azil şi cine trebuie să se întoarcă de unde a venit.

Reporter: Am avea impresia că Europa doreşte să devină o fortăreaţă, care să fie inaccesibilă tuturor migranţilor...

Dimitris Avramopoulos: Nu trebuie niciodată să permitem ca Europa să devină o fortăreaţă pentru că acest lucru ne-ar izola. Solidaritatea şi responsabilitatea nu sunt doar cuvinte frumoase. Sunt principiile pe care s-a construit UE şi care compun această comunitate. Dar, în acelaşi timp, obiectivul este să reducem migraţia ilegală şi să-i prindem pe traficanţi.

Reporter: Acum doriţi să creaţi centre de tranzit sau de primire în ţări terţe din nordul Africii sau din Balcani. Este aceasta o soluţie umană?

Dimitris Avramopoulos: Permiteţi-mi să fiu foarte clar: nu este vorba de închisori, precum Guantanamo. Acest lucru este interzis de istoria şi civilizaţia noastră. Ceea ce se discută în prezent este posibilitatea de a fi transportaţi refugiaţii salvaţi - pe mare - şi în ţări din afara UE. Cei care au nevoie de protecţie ar putea fi apoi transportaţi direct în Europa. Cei care nu au nevoie de protecţie vor fi retrimişi în ţările de origine.

Reporter: Chiar şi dacă ar funcţiona această soluţie, rămâne problema repartizării refugiaţilor care solicită azil... Cum vă gândiţi să rezolvaţi asta?

Dimitris Avramopoulos: Există guverne care refuză. Şi le întrebăm cum anume îşi închipuie solidaritatea şi răspunderea. Pentru că dau răspunsuri politice în jurul cărora nu ne putem învârti continuu.

Reporter: Cei mai mulţi fac presiuni pentru o soluţie europeană. Italia doreşte reformarea completă a legii europene cu privire la azil, a regulamentului de la Dublin. Care sunt acum paşii următori necesari?

Dimitris Avramopoulos: Regulamentul Dublin nu mai funcţionează. Avem nevoie de o nouă lege a azilului. Trebuie să fie echitabilă şi nu este permis să se mute responsabilitatea doar pe statele de coastă. Un serviciu consolidat al EASO cu privire la azil va trebui să preia atribuţiile unei adevărate autorităţi de azil. În plus, o poliţie de frontieră şi de coastă funcţională. Dorim să creştem în următorii doi ani poliţia de frontieră şi de coastă cu 10.000 de poliţişti de frontieră. Avem nevoie, de asemenea, de soluţii pentru a opri fluxul de imigranţi ilegali.

Reporter: Dacă protecţia graniţelor externe va funcţiona din nou, vor fi anulate controalele la frontierele interne?

Dimitris Avramopoulos: Există cinci state membre care au cerut şi au justificat în Comisie controalele la frontiere. Dar acest lucru nu poate continua în regim de permanenţă. Pentru că asta ar însemna sfârşitul Spaţiului Schengen şi, prin urmare, şi al Uniunii Europene, deoarece una dintre marile reuşite ale acestei comunităţi a fost libera circulaţie a cetăţenilor. Există, între timp, multe mijloace pentru a te îngriji de securitate: Europol a fost optimizat. Există multe forme de colaborare între autorităţile de securitate şi autorităţile de poliţie. Schimbul de informaţii a fost întărit.

Reporter: Mulţi pun controalele pentru securitatea internă, printre altele, pe seama anchetelor legate de terorişti...

Dimitris Avramopoulos: Terorismul rămâne o ameninţare transfrontalieră. De aceea trebuie să fim vigilenţi şi ca Uniune să continuăm să consolidăm colaborarea dintre autorităţile noastre de securitate. Avem nevoie de graniţe deschise pentru cetăţeni, pentru pieţele noastre, pentru ideile noastre, dar şi de metode eficiente pentru securitatea noastră.