Franța intenționează să reintroducă serviciul național militar pentru toate persoanele, începând de la vârsta de 16 ani. A fost o idee sugerată inițial de președintele Emmanuel Macron în timpul campaniei electorale. El a spus că dorește ca cetățenii francezi să aibă contact direct cu viața militară, potrivitBBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Coreea de Sud.Din punct de vedere tehnic, Coreea de Sud are un sistem strict de serviciu militar național. Toți bărbații sunt obligați să facă 21 de luni de serviciu în armată, 23 de luni în marină sau 24 de luni în forțele aeriene. Cu toate acestea, există excepții pentru cetățenii care au performanțe sportive și au câștigat o medalie de aur la Jocurile Olimpice sau la Jocurile din Asia, de exemplu.

Eritreea. Bărbații, tinerii și femeile necăsătorite din Eritreea sunt obligate să efectueze 18 luni de serviciu militar național. Cu toate acestea, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, serviciul este adesea prelungit ani de zile și, în unele cazuri, pe o perioadă nedeterminată și este principalul motiv care a provocat fuga din Eritreea, mulți solicitând azil în Marea Britanie.

Elveţia. În Elveția, serviciul militar este obligatoriu pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani. Țara a votat împotriva propunerii de scoatere din uz în 2013. A fost pentru a treia oară când problema a fost supusă unui referendum.

Brazilia.Serviciul militar este obligatoriu pentru bărbații în vârstă de 18 ani și durează între 10 și 12 luni. Scutirile sunt acordate doar din motive de sănătate, iar pentru cei care studiază la universitate, serviciul poate fi amânat. Soldații primesc un salariu mic, alimente și cazare în cazarmă, ceea ce poate fi un stimulent pentru brazilienii mai săraci.

Israel.Serviciul militar în Israel este obligatoriu pentru bărbați și femei. Bărbații servesc în Forțele de Apărare israeliene (IDF) timp de trei ani și femeile timp de aproximativ doi ani. Scutirile se acordă pe motive medicale, pentru imigranții nou-veniți și pentru anumite grupări religioase. În situații speciale, sportivii pot efectua un serviciu mai scurt.

Siria.Serviciul militar este obligatoriu pentru toți bărbații sirieni. În martie 2011, președintele Bashar al-Assad a emis un decret de reducere a serviciului militar de la 21 la 18 luni.

Unele țări au reintrodus recrutarea și serviciul militar în ultimii ani. În 2017, ministerul georgian al apărării a restabilit serviciul militar la doar opt luni după ce l-a desființat. Lituania a reintrodus recrutarea în 2016 după ce a fost scoasă în 2008 și se aplică bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani pentru o perioadă de un an "cu excepția studenților și a părinților singuri". În 2017, Suedia a votat reintroducerea sistemului militar, eliminat în 2010, după 100 de ani.