Președintele american Donald Trump le-a spus omologilor săi occidentali, la recentul summit G7 din Canada, că NATO este "la fel de rău ca NAFTA", tratatul nord-american de liber-schimb pe care amenință că îl va anula, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest comentariu, care întărește temerile că aliații transatlantici se îndreaptă spre dispute serioase, la summitul de luna viitoare, a fost relatat joi de site-ul american Axios și confirmat de un diplomat european.

Acest lucru arată că ostilitatea președintelui american față de multilateralism se extinde și la Pactul Tratatului Atlanticului de Nord, crucial pentru securitatea occidentală de decenii.

Summitul G7 din Quebec a fost foarte tensionat, după ce Donald Trump a impus taxe vamale pe importurile de oțel și aluminiu față de principalii săi aliați.

Remarca lui Trump este făcută public în condițiile în care Casa Albă și Kremlinul au anunțat că Trump și președintele rus Vladimir Putin se vor întâlni în Finlanda chiar după summitul NATO.

Acesta din urmă are loc în 11 - 12 iulie la Bruxelles iar Trump, care a acuzat Europa că exploatează SUA necheltuind destul în materie de apărare, ar urma să ridice acest subiect în discuții.