Congresul american a respins un vast proiect de lege cu privire la imigraţie, menit să pună capăt despărţirii familiilor imigranţilor clandestini, aplicând o lovitură preşedintelui Donald Trump, care i-a îndemnat pe aleşii republicani să aprobe acest text de compromis, relatează AFP, potrivit news.ro.

Donald Trump semneaza un ordin executivFoto: Flickr/ The White House

În pofida faptului că era sortit eşecului în Senat, unde minoritatea democrată deţine o putere de blocare, acest proiect de lege a fost respins în mod clar - obţinând doar 121 de voturi ”pentru” -, din cauza lipsei consensului în rândul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, care deţin totuşi o majoritate de 235 de mandate.

Un semn al fricţiunilor între moderaţi şi radicali este faptul că votul a fost amânat în două rânduri, săptămâna trecută. Niciun democrat nu a votat pentru acest text.

Donald Trump i-a îndemnat miercuri, pe Twitter, pe aleşii din Grand Old Party (GOP) să aprobe un text ”dur dar corect (...), chiar dacă Dem (democraţii) nu-l vor lăsa să treacă în Senat”.

Însă el a transmis anterior semnale contradictorii, sfătuindu-i pe republicani săptămâna trecută să se concentreze asupra alegerilor din noiembrie, după ce a cerut prin decret Congresului să rezolve în mod definitiv problema unor copii migranţi despărţiţi după arestarea părinţilor lor care au trecut ilegal frontiera mexicană.

Propunerea urma să rezolve problema familiilor sfâşiate şi ”faliilor” sistemului actual, potrivit republicanilor, incluzând ”piloni” ceruţi de Donald Trump în vederea unei promulgări - finanţarea zidului la frontiera mexicană, o soluţie pentru "Dreamers" - sosiţi fără acte în Statele Unite pe când erau copii - şi o reducere a imigraţiei ilegale.

Ea prevedea un permis de lucru şi de reşedinţă în cazul "Dreamers", care să fie prelungit din şase în şase ani şi care-i autoriza să încerce să obţină un statut de rezident permanent.

Textul obliga întreprinderile să verifice online statutul angajaţilor prin intermediul serviciilor de imigraţie şi ajuta regiunile agricole să-şi păstreze angajaţii imigranţi cu statut legal.