Începând cu data de 1 iulie, Austria va deține președinția prin rotație a Uniunii Europene și este hotărâtă să impună o linie fermă împotriva migraţiei ilegale în toate țările membre. Rețeta, anticipată deja în ultimele zile de către ministrul culturii Gernot Bluemel, este simplă: creșterea controalelor la frontierele externe ale UE și deschiderea unor centre pentru solicitanții de azil chiar în Africa. Italia va avea de suferit de pe urma acestor decizii, deoarece, după cum a precizat ministrul de externe, Karin Kneissl, în afara faptului că nu doreşte cotele de migranți, Viena este „pregătită să-i trimită înapoi în Italia pe refugiații respinşi de Germania.“, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

Imigranti in Marea MediteranaFoto: Captura YouTube

În ultimele zile, ministrul austriac de interne, Herbert Kickl, s-a întâlnit personal cu Matteo Salvini pentru a face un bilanț al măsurilor care trebuie luate pentru a stopa invazia din Africa de Nord. Cei doi au perfecţionat strategia care urmează să fie prezentată celorlalte țări ale Uniunii Europene la minisummitul de la Bruxelles dedicat urgenţei imigrației „Este vorba de o schimbare radicală a gândirii europene - a asigurat austriacul - acum, în sfârșit, este posibilă o revoluționare a sistemului de azil“. Întâlnirea dintre liderii celor 16 țări europene nu a dat rezultatele scontate. Tema va fi repropusă începând de săptămâna viitoare, când Austria preia președinția prin rotaţie a Uniunii Europene. Din dorinţa de a „crea o punte“ pentru „depășirea disensiunilor interne“, Viena propune deci, din nou, consolidarea apărării frontierelor externe. „în special în Italia și Grecia,“ pentru a încerca să salveze Spaţiul Schengen.

În ultimele zile, cancelarul Kurz a declarat clar că migranții respinşi de Germania vor fi respinşi şi de Austria, iar astfel ei vor ajunge în Italia. „În trecut au mai existat respingeri" - clarifică Kneissl într-un interviu acordat ziarului "La Repubblica" - iar noi vom fi capabili să le gestionăm şi în viitor“. Scopul Austriei este acela de a colabora cu guvernul condus Giuseppe Conte la planul de protecție a frontierelor externe ale UE, însă nici nu vrea să audă despre cotele de partajare. Pentru ministrul de externe este „o dezbatere care nu face nimic altceva decât să alimenteze acuzaţiile reciproce și care nu duce nicăieri. Pentru ca la sfârşit să se spună că unii sunt solidari, iar alţii nu".