Miercuri, guvernul polonez a anunţat că va amenda controversata lege privind holocaustul, care urmăreşte sancţionarea folosirii termenului "lagăr al morţii polonez", denunţat violent de Israel şi criticat de Statele Unite. Examinarea amendamentului a fost adăugată de urgenţă pe agenda lucrărilor parlamentare de miercuri, la cererea prim-ministrului Mateusz Morawiecki, potrivit Rador.

Foto:

Modificarea constă în primul rând în suprimarea totală a pasajului din această lege, votată în ianuarie, care prevedea o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru cei care ar fi atribuit "responsabilitatea sau coresponsabilitatea naţiunii sau statului polonez pentru crimele comise de al Treilea Reich german", a declarat în parlament ministrul adjunct al culturii, Jaroslaw Selin.

Având drept scop să apere imaginea Poloniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva unor false acuzaţii, legea, susţinută de conservatorii aflaţi la putere, a provocat vii tensiuni cu guvernul israelian.

"Neînţelegeri"

Acesta din urmă, ca şi diaspora evreiescă, a reproşat Varşoviei că vrea să nege participarea unor polonezi la genocidul evreilor sau chiar să-i împiedice pe supravieţuitorii evrei să-şi povestească experienţa sau moartea apropiaţilor lor.

Pentru guvernul polonez al partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), principalul obiectiv al legii era să combată expresia "lagăre poloneze de concentrare", pe care o consideră nedreaptă, deoarece ea se referă la lagăre naziste germane.

"Ne-am izbit de neînţelegere, de opinii jignitoare şi nu vrem ca acest lucru să ne influenţeze politica", a declarat şeful grupului parlamentar PiS, Ryszard Terlecki.

"Din aceste motiv, am decis să modificăm legea (...) retrăgând elementele care fac posibilă aplicarea de sancţiuni penale pentru folosirea de informaţii sau opinii incorecte" privind istoria, a explicat el.

El a cerut ca deputaţii să treacă imediat la o a doua lectură a proiectului de amendament, fără să-l trimită mai întâi la comisie.