Marţi, Polonia a fost prima țară din istorie care a fost supusă procesului de „audiere” în Consiliul UE. O procedură în care a trebuit să dea explicații despre reforma justiției și a concordanței acesteia cu principiile statului de drept.

Polonia si UEFoto: EPP.eu

Pe măsură însă ce procesul de la art. 7 merge înainte, nu numai Polonia are o sarcină tot mai dificilă. Crește de asemenea și responsabilitatea Bruxelles-ului, potrivit Rzeczpospolita, citată de Rador.

Pe de o parte, Comisia Europeană, iar acum Consiliul UE, trebuie să apere granița care nu este ușor de stabilit între respectarea celor trei puteri în stat și democrațiile cu tentații autoritare. Fără acest proiect, integrarea este condamnată la înfrângere. De la Italia până la Ungaria și România, multe țări ale Uniunii privesc cu atenție mersul disputei Poloniei cu Uniunea și în funcție de rezultatul ei se poate spera într-o rezolvare mai mult sau mai puțin populistă.

Pe de altă parte, nu putem uita că, în ultimii ani, Uniunea prin comportamentul ei a transformat total disputa grupului de țări tradițional proeuropene în state sceptice față de o integrare mai profundă. Cel mai cunoscut exemplu este, fireşte, Grecia.