Uniunea Europeană așteaptă ca autoritățile din Republica Moldova să ia măsuri pentru respectarea rezultatelor alegerilor de la Chișinău, recunoscute de observatorii naționali și internaționali, și care reflectă voința electoratului, au transmis, printr-o declarație comună Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, și comisarului european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o declarație comună, citată de unimedia.info, cei doi susțin că decizia de a invalida alegerile „subminează încrederea poporului în instituțiile statului” și remarcă faptul că niciunul dintre participanții la procesul electoral nu a cerut anularea alegerilor.

”O justiție independentă, liberă de orice presiune politică, care guvernează într-un mod transparent, precum și alegeri credibile, incluzive și transparente la toate nivelurile, reprezintă pilonii oricărei democrații. Respectarea valorilor democratice și a statului de drept sunt, de asemenea, în centrul relației Uniunii Europene cu Republica Moldova”, se arată în declarație.

Mai mult, se menționează că „Uniunea Europeană așteaptă ca autoritățile din Republica Moldova să garanteze independență justiției în conformitate cu angajamentele sale internaționale, ca unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și o așteptare îndelungată a cetățenilor moldoveni. În acest sens, ne așteptăm ca autoritățile moldovenești să ia măsuri adecvate pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor locale din Chișinău, recunoscute de observatorii naționali și internaționali, și care reflectă voința electoratului”.

Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel de anulare a alegerii lui Andrei Năstase ca primar al Chișinăului.

De menționat că în acest an nu mai pot fi organizate alegeri locale, respectiv capitala va fi condusă de un primar interimar. La moment, primăria se află sub șefia viceprimarului Ruslan Codreanu.

Alegerile planificate pentru funcția de primar al capitalei vor fi organizate în 2019.

În turul doi al alegerilor locale anticipate din Chișinău, Andrei Năstase a acumulat cu 12.644 voturi mai mult decât Ion Ceban. Liderul Platformei DA a câștigat alegerile cu 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate.

După alegeri, Partidul Socialiștilor a înaintat la Consiliul Electoral de Circumscripție două sesizări prin îl acuza pe liderul Platformei DA că ar fi făcut campanie electorală în ziua scrutinului.