Partidul Democrat a suferit o importantă lovitură marți, după ce Joe Crowley, numărul patru al partidului în Camera Reprezentanților, a fost înfrânt la primarele pentru alegerile de la jumătatea mandatului de o candidată de 28 de ani de extrema stângă, novice în politică, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Joe Crowley, reprezentantul democrat pentru districtul 14 din New York, era considerat un potențial succesor al lui Nancy Pelosi pentru șefia democraților la Cameră. Unii îl vedeau chiar speaker al camerei inferioare a Congresului în cazul unei victorii a democraților la alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie.

Dar Crowley, 56 de ani și parlamentar de numeroși ani, a pierdut alegerile primare în fața lui Alexandria Ocasio-Cortez, o militantă latino-americană din Bronx și partizană a lui Bernie Sanders. Aceasta nu a mai fost niciodată aleasă. O adevărată lovitură de trăsnet pe scena politică american.

Potrivit unui portret public în această săptămână de Vogue, Ocasio-Cortez era cu câteva luni în urmă chelneriță într-un restaurant.

Victoria impresionantă a acestei tinere, care se identifică drept o democrată socialistă, ar putea antrena o mișcare spre stânga a Partidului Democrat, care se va confrunta cu republicanii conservatori ai lui Donald Trump din toamnă.

"Ceea ce ați arătat este că națiunea noastră nu a rămas niciodată fără remediu. Nu a rămas niciodată fără speranțe", a declarat Octavio-Cortez, după victorie.

"Vom mișca lumea în următorii doi ani".