Uniunea Europeană a convenit să deschidă negocieri de aderare cu Albania şi Fosta Republică Iugoslavă Macedonia în iunie 2019, însă această decizie este însoţită de numeroase condiţii cu privire la o continuare a reformelor, a anunţat preşedinţia bulgară a UE, relatează AFP, citată de news.ro.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

”Decizia pe care am luat-o este bună pentru Europa, bună pentru Balcanii Occidentali”, a declarat ministrul bulgar de Externe Ekaterina Zaharieva marţi, la finalul unei discuţii ”care nu a fost simplă”, de peste zece ore, între miniştrii de Externe ai statelor membre UE reuniţi la la Luxemburg.

Ministrul austriac Gernot Blümel a declarat că el a cerut Comisiei Europene să pregătească terenul în vederea deschideri negocierilor de aderare în 2019, ”dar, bineînţeles, trebuie respectate anumite condiţii”, a adăugat el.

Decizia a fost adoptată de miniştrii însărcinaţi cu Afacerile Europene în cadrul unei reuniuni foarte tensionate, din cauza unor rezerve prezentate de Franţa şi Olanda, au declarat două surse europene. Acordul a fost negociat de către şeful diplomaţiei de la Luxemburg Jean Asselborn, a precizat una dintre ele. ”Aceasta a fost o naştere dificilă”, a recunoscut pe Twitter ministrul german Michael Roth.

Decizia de a deschide calea unor negocieri în vara lui 2019 ”oferă un calendar clar celor două ţări şi este mai bună decât a nu avea nimic”, a apreciat Zaharieva. ”Guvernele celor două ţări trebuie să continue să aplice reformele”, a adăugat ea.

Negocierile de aderare vor putea să înceapă în iunie 2019, în urma alegerilor europene, dacă cei doi candidaţi continuă să înregistreze progrese în privinţa reformelor reclamate de UE - în lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei în cazul Albaniei. Decizia urmează să fie luată de miniştrii de Externe în baza unui raport de evaluare a progreselor realizat de Comisia Europeană, se precizează în acord.

Deschiderea oficială a negocierilor urmează să înceapă la sfârşitul lui 2019, printr-o conferinţă interguvernamentală, a precizat o sursă diplomatică. Acordul încheiat cu Grecia pe tema numelui Macedonia de Nord al fostei republici iugoslave a cântărit pozitiv în deblocarea rezervelor unor state mai reticente, a precizat aceeaşi sursă. Acest acord cu privire la numele ţării urmează însă să fie supus unui referendum cu un rezultat incert. Dreapta naţionalistă macedoneană a îndemnat să se voteze ”nu”. Rezultatul referendumului va fi hotărâtor în deschiderea negocierilor de aderare cu UE şi în procesul de integrare în NATO. Dacă Guvernul macedonean eşuează în adoptarea unei revizuiri constituţionale, ”invitaţia NATO este anulată, iar negocierile cu UE nu mişcă”, a avertizat premierul grec Alexis Tsipras.