''Tocmai am terminat de vorbit la telefon cu premierul Muscat, nava ONG-ului Lifeline va acosta în Malta". Premierul italian Giuseppe Conte anunţă că în sfârşit, pentru nava Lifeline, blocată de mai multe zile pe mare cu 234 de migranţi la bord, s-a găsit „soluția europeană“, potrivit Il Messaggero, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Confirmarea soseşte și din partea Maltei. Premierul Joseph Muscat a acceptat să permită debarcarea migranţilor cu condiția ca aceştia să fie redistribuiţi imediat între țările europene. „Vrem să evităm o escaladare a crizei umanitare împărtăşind responsabilitatea pe umerii statelor care se oferă'', se specifică într-un comunicat dat de Guvernul Maltei, în care se reamintește că țara a condus eforturile diplomatice din ultimele 48 de ore pentru a găsi o soluție cazului „provocat de acțiunile căpitanului care a ignorat instrucțiunile date pe baza normelor internaționale de către autoritățile italiene.“

De asemenea, Malta a anunţat deschiderea unei anchete împotriva căpitanului navei Lifeline. Declarația se încheie cu mulțumirile aduse Guvernului Maltei, președintelui Consiliului European, Donald Tusk și preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker pentru asistența acordată.

Sunt „cel puțin 5-6 ţări care ar fi disponibile să primească“ migranţii de la Lifeline. Printre acestea se numără Italia, Franța, Spania și chiar Malta. Acordul s-ar limita deocamdată la acest incident, chiar dacă se pare că ar exista negocieri suplimentare pe termen scurt și mediu.

Nava Aquarius, în schimb, închiriată de ONG-ul francez SOS-Mediteranée pentru salvarea migranților pe mare, se îndreaptă spre Marsilia, în sudul Franței, după ce Malta a refuzat să-i acorde permisiunea de a ancora la malurile sale pentru a face o revizie tehnică. Mediteranée SOS a declarat presei franceze că a fost respinsă de Malta și că nu poate să ancoreze în Italia pentru oprirea, necesară la fiecare trei săptămâni, pentru realimentare și schimbarea echipajului.

Aquarius, după odiseea care s-a încheiat la 17 iunie în portul Valencia, s-a întors duminică în apele internaționale din largul Libiei.