Armin Schuster, un parlamentar din partea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a făcut o nouă propunere în cadrul disputelor apărute în partid pe tema modului în care să se controleze intrarea imigranţilor. În opinia sa, imigranţii ilegali ar trebui să fie preluaţi şi reţinuţi la o distanţă de 30 km de frontiera germană, potrivit Die Zeit, citat de Rador.

"Pentru o schimbare de succes în politica legată de imigranţi, propun un plan în cinci puncte, care poate răspunde atât cerinţelor CDU, cât şi celor ale CSU şi SPD" (Uniunea Creştin-Socială şi Partidul Social Democrat, partide politice care, alături de CDU, formează actualul guvern al Germaniei, n. red.), a declarat Schuster pentru "Rheinische Post".

Planul său prevede un control la câteva puncte de trecere a frontierei germane, dar, în principal, poliţia este cea care trebuie să îi depisteze pe imigranţi în cadrul unui coridor aflat la circa 30 km. distanţă de frontieră. După un control atent, imigranţii ar trebui trimişi ulterior în prima ţară din UE pe teritoriul căreia au intrat. Până la stabilirea ţării în cauză, oamenii ar putea fi adăpostiţi în centre de şedere provizorie, aşa cum cere ministrul de interne Horst Seehofer (CSU).

Schuster a mai spus că poliţia federală ar putea recurge la procedeu nu doar în zona frontierei cu Austria, ci şi la graniţa cu Elveţia şi cu Franţa. Până în anul 2009, când a devenit membru al Bundestagului german, Schuster a fost şeful unui departament al poliţiei federale, iar în anii '80, timp de trei ani, a lucrat şi cu poliţiştii de frontieră.

"Nu are nevoie de presiuni mai mari"

Schuster a mai spus că doamna cancelar va putea răspunde astfel criticilor şi va avea timp să găsească o soluţie împreună cu celelalte ţări europene. "CDU şi CSU ar trebui să-i ofere dnei Angela Merkel o şansă ca să poată găsi o soluţie în privinţa respectării drepturilor refugiaţilor la nivel internaţional şi nu are nevoie de presiuni mai mari".

Schuster doreşte că refugiaţii deja înregistraţi într-o altă ţară să fie respinşi chiar de la frontieră. Ideea nu aparţine cancelarului Angela Merkel (CDU), ea fiind în căutarea unei soluţii la nivel european. Norbert Röttgen, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe din Bundestag (CDU), a criticat planul lui Seehofer. "Nu trebuie să existe un asemenea loc la frontieră, de unde să fie respinşi refugiaţii", a declarat el pentru "Passauer Neue Presse". "Există deja o interdicţie legală, potrivit căreia refugiaţii pot fi respinşi fără să mai fie controlaţi.

Gabriel o sprijină pe Merkel

Marţi seară, liderii CDU, CSU şi SPD se întrunesc încercând să soluţioneze disputele pe tema politicii legate de azil. Reuniunea va începe la ora 20:30, la sediul Cancelariei. Fostul preşedinte al SPD, Sigmar Gabriel, a avertizat că atât pentru Germania, cât şi pentru Franţa, consecinţele ar fi incalculabile în cazul în care disputele pe tema azilului ar rupe coaliţia.

"Cineva s-ar putea întreba dacă nu cumva aţi înnebunit", a spus Gabriel. Pe un ton ironic, el a mai spus că, "în calitate de socialist", nu poate spera decât ca Angela Merkel să-şi păstreze poziţia. Pentru că ea reprezintă puterea germană în Europa, dar şi puterea europeană în faţa Germaniei. "Or, se pare că ambele îi lipsesc".