Șeful Consiliului European, Donald Tusk, a pregătit documentul pentru apropiatul summit UE. Reiese din el că va fi amânată discuția despre primirea obligatorie a refugiaților. Țările membre se vor concentra pe protejarea granițelor externe. Summitul de două zile va începe joi. Comisia Europeană a propus în anul 2016 reforma dreptului de azil, care conținea între altele propunerea împărțirii obligatorii a refugiaților între țările UE, potrivit presei poloneze, citate de Rador.

Donald TuskFoto: Captura YouTube

Până acum nu s-a reușit realizarea unui compromis în această problemă. În prezent, președinția este exercitată de Bulgaria, dar se știe deja că problema va fi transmisă Austriei, a cărei președinție va începe în iulie. După cum informează Polskie Radio, Donald Tusk a scris în documentul său că reforma necesită o muncă suplimentară, care să facă posibilă găsirea unui echilibru între solidaritate și responsabilitate.

Șeful Consiliului European a spus deja anul trecut că ideea strămutării obligatorii a refugiaților divizează Uniunea Europeană. Grupul de la Visegrad are de la început această opinie. Donald Tusk propune de asemenea crearea unui centru în afara Uniunii, în care să fie analizate cererile de azil. Acolo ar trebui să ajungă navele cu refugiați.