Statele Unite cer tuturor țărilor să stopeze complet importurile de petrol iranian până în 4 noiembrie, dacă doresc să evite sancțiunile americane stabilite după retragerea Washingtonului din acordul nuclear, a declarat marți un înalt oficial american, citat de AFP.

Sonda petrolFoto: Flickr

"Este una dintre principalele noastre priorități de securitate națională. Nu voi merge până la a spune zero excepții de manieră definitivă, dar poziția noastră este că nu vom acorda excepții", a avertizat acest oficial al departamentului de Stat.

Întrebat de ziariști dacă toate țările vor trebui să stopeze importurile de petrol până în 4 noiembrie, acesta a răspuns: "Da".

Acest diplomat s-a întors dintr-o vizită în numeroase capitale europene și asiatice și se va deplasa în China și India, pentru a formula aceleași solicitări. "Le vom cere ca importurile de petrol să coboare la zero", a subliniat el, adăugând că achizițiile trebuie stopate "acum" pentru a fi în vigoare în 4 noiembrie.

Președintele american Donald Trump a anunțat în 8 mai retragerea SUA din acordul internațional care avea ca scop împiedicarea Iranului să obțină arma nucleară, apreciind condițiile prea laxe. Cu această ocazie, au fost restabilite sancțiunile americane, inclusiv cele secundare, care afectează companiile străine care continuă să facă afaceri cu Teheranul.

Acestea din urmă trebuie deci să aleagă între investițiile lor din Iran și accesul la piața americană.

Țările europene au încercat din mai, fără mari speranțe, să negocieze scutiri pentru anumite sectoare sau contracte, dar acest oficial american a reconfirmat marți linia dură a administrației americane.