Curtea Supremă a SUA a decis în favoarea interdicţiilor de călătorie impuse de administraţia lui Donald Trump pentru persoanele din ţări majoritar musulmane, transmite News.ro citând BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: Președintele american a salutat, marți, validarea de către Curtea Supremă a decretului său privind imigrația, considerând decizia "o victorie fantastică" pentru poporul american, după luni de "isterie" din partea mass-media și a democraților, scriu AFP și Reuters.

"Decizia de astăzi a Curții Supreme este o victorie fantastică pentru poporul american și pentru Constituție", a transmis Donald Trump într-un comunicat.

"Această decizie este totodată un moment de profundă reabilitate după luni de comentarii isterice din partea mass-media și a politicienilor democrați, care refuză să facă ce trebuie pentru securizarea granițelor noastre și a țării nostre", a continuat Trump.

"Atât timp cât voi fi președinte, voi apăra suveranitatea și securitatea poporului american și mă voi bate pentru un sistem de imigrație în serviciul și în interesul național al Statelor Unite și al cetățenilor americani", a mai spus liderul SUA.

Mai multe tribunale concluzionaseră anterior că interdicţia este neconstituţională, dar Curtea Supremă a întors decizia.

Decizia, luată de majoritatea reprezentată de cei cinci judecători conservatori, ratifică prin urmare decretul care interzice intrarea, în mod permanent, pe teritoriul SUA a cetăţenilor din şase ţări, majoritatea cu populaţie musulmană.

În decizia înaltei curţi, redactată de preşedintele său John Roberts, se arată că Donald Trump s-a folosit în mod legitim de prerogativele sale în materie de imigraţie, scrie Agerpres.

Textul în cauză este cea de-a treia versiune a unui decret care a provocat o undă de şoc la nivel mondial, fiind anunţat de Casa Albă pe 27 ianuarie 2017, la o săptămână după preluarea mandatului de către preşedintele Donald Trump.

Această ultimă versiune închide graniţele Statelor Unite pentru circa 150 de milioane de persoane, cetăţeni ai Yemenului, Siriei, Libiei, Iranului, Somaliei şi Coreei de Nord.

În versiunile anterioare ale legii, pe lista ţărilor erau trecute şi Irak şi Ciad.

Administraţia lui Trump a comunicat că ţările aflate pe listă "rămân deficitare cu privire la gestionarea identificării persoanelor şi capacităţile de a împărţi informaţiile. În unele situaţii, aceste ţări au parte de o prezenţă teroristă semnificativă pe teritoriile lor".

Statul Hawaii a contestat interdicţia şi un judecător federal a blocat implementarea sa.

Referințe: