Președintele macedonean Gjorge Ivanov, apropiat de dreapta naționalistă, a refuzat marți să semneze acordul încheiat cu Grecia pentru a redenumi țara sa Republica Macedoniei de Nord, acord care a fost ratificat de Parlament, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această decizie era așteptată, în condițiile în care Gjorge Ivanov este un adversar declarat al oricărui compromis cu Atena. Legea revine acum la Parlament. Dacă este adoptată din nou, președintele macedonean nu se va mai putea opune.

"În acord cu Constituția Republicii Macedoniei, am decis să nu semnez legea privind ratificarea acordului cu Grecia. Acordul face Macedonia dependentă de un stat terț, Grecia", a anunțat președintele, într-un comunicat.

După revalidarea acordului, acesta va fi supus unui referendum a cărui dată nu a fost stabilită. Dreapta naționalistă a cerut respingerea acordului.

Premierul social-democrat Zoran Zaev, unul dintre arhitecții acordului, a anunțat că va demisiona în cazul în care la referendum câștigă „NU-ul”.

Ultima etapă pentru intrarea în vigoare a acordului - o revizuire a constituției, în Parlament, unde este nevoie de o majoritate de două-treimi. Guvernul lui Zoran Zaev nu dispune acum de o astfel de majoritate.

În schimbul acestui acord, Skopje speră să obțină o deschidere rapidă a negocierilor de aderare la UE și invitația de a se alătura NATO.

Cele două ţări vecine au avut, de la crearea statului macedonean, în 1991, o dispută asupra numelui oficial al acesteia din urmă. Atena refuză să o recunoască sub numele de "Macedonia", estimând că acest apelativ ţine de patrimoniul său istoric şi cultural, o provincie din nordul Greciei, la frontiera cu ţara vecină, având acelaşi nume.

Disputa a dus la blocarea aderării Macedoniei la NATO şi UE, din cauza veto-ului grec, care va fi ridicat doar după soluţionarea problemei, potrivit Atenei, care este membră în cele două organizaţii internaţionale.