​Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a recomandat luni activarea procedurii articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene împotriva Ungariei pentru încălcarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene sub guvernarea lui Viktor Orban, informează site-ul Euractiv, citat deAgerpres. În decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului adoptarea aceleiași măsuri în cazul Poloniei.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Cât timp va mai sta Uniunea Europeană pasivă şi asista la îndepărtarea 'iliberală' a Ungariei de la democraţie? Drepturile poporului ungar la liberă exprimare şi egalitate în faţa legii trebuie protejate de dorinţa lui Orban de a împinge ţara spre autoritarism”, a declarat eurodeputata Judith Sargentini, autoarea raportului, după vot.

Raportul privind situaţia statului de drept în Ungaria, adoptat cu 37 de voturi pentru şi 19 împotrivă, cheamă statele membre să deschidă o procedură disciplinară împotriva acestui stat, constatând „un risc clar de încălcare gravă a valorilor Uniunii Europene”.

Documentul, care se bazează pe opiniile unui mare număr de experţi şi de reprezentanţi ai unor instituţii naţionale şi europene, arată că acţiunile guvernului condus de Viktor Orban au condus la o deteriorare serioasă în ce priveşte statul de drept, democraţia şi drepturile fundamentale. Raportul mai constată că, în Ungaria, independenţa justiţiei, libertatea de exprimare şi a presei, libertatea instituţiilor academice sunt în pericol, şi arată spre corupţia la nivel de stat şi relele tratamente aplicate migranţilor şi solicitanţilor de azil. Raportul LIBE a fost adoptat după ce parlamentul de la Budapesta a votat, săptămâna trecută, un pachet de legi antiimigraţie.

„Vremea complacerii a trecut, Comisia şi Consiliul nu pot ignora vocea Parlamentului European. Ele trebuie să acţioneze în sfârşit pentru a-l pune la punct pe Orban”, a declarat Louis Michel, raportorul din umbră al Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), după vot.

Plenul PE urmează să supună la vot pe 12 septembrie iniţierea procedurii legale care ar putea priva Ungaria de dreptul de vot în Consiliu. Deşi este cu totul improbabil că procedura să se încheie cu cel mai ridicat nivel de sancţiuni, votul LIBE poate fi considerat o acţiune mai degrabă simbolică împotriva lui Viktor Orban şi a familiei sale politice europene, Partidul Popular European (PPE), care a fost acuzat recent că îi protejează pe premierul ungar şi partidul său FIDESZ, închizând ochii la acţiunile acestora în plan intern. Reacţionând după votul LIBE, Orban a susţinut că este vorba despre un 'raport Soros', ce are ca scop să facă presiuni pentru ca Ungaria să-şi schimbe poziţia faţă de migraţie, notează MTI. 'Cu toate acestea, de vreme ce alegătorii ungari au luat deja o decizie pe această temă, nu a rămas nimic de discutat', a afirmat premierul, în faţa presei, referindu-se la victoria în alegerile din aprilie a partidului său. Orban a mai afirmat că raportul a fost pregătit de eurodeputata Verzilor Judith Sargentini, care face parte din echipa miliardarului american George Soro