Magistrații Curții Supreme de Justiție din Republica Moldova au menținut decizia instanțelor anterioare de invalidare a alegerilor pentru Primăria Chișinău. Astfel, orașul rămâne fără primarul ales prin vot direct, Andrei Năstase. Decizia a fost luată luni seară, anunță portalul Cotidianul.md.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea Supremă de Justiţie a declarat inadmisibile recursurile depuse şi a lăsat în vigoare hotărârile primelor instanţe prin care au fost invalidate alegerile din 3 iunie. Decizia este irevocabilă, precizează Radio Chișinău.

Prima recție a lui Andrei Năstase după pronunțarea deciziei CSJ: „Am fost scuipați. Dacă vom îngenunchea în seara asta, nu mai avem viitor”

  • „Această decizie era de mult scrisă. Am văzut oameni plângând spunându-mi că mă așteaptă la Primărie. Era vorba doar de un an de zile. PD și PSRM se întrețin pe banii noștri, iar noi ne-am dorit să eliminăm acest haos. I-am depistat cum din patrimoniul Primăriei se vând toate bunurile. Nimeni nu intervine. Niciodată în lume nu s-a produs așa ceva. A fost scuipată o lume întreagă. Moldova va fi cunoscută în lume nu doar prin frutul miliardului, dar și prin furtul votului” - a spus el, conform Unimedia.md.

Aceasta a fost ultima instanță de apel, iar opoziția amenință cu proteste masive. De altfel, pe parcursul examinării dosarului, sute de persoane au protestat în faţa CSJ, cerând validarea mandatului de primar şi acuzând guvernarea că ar fi exercitat presiuni asupra justiţiei.

Andrei Năstase a îndemnat protestatarii să continue manifestațiile împotriva acestei hotărâri pe care o consideră politică și ilegală. De asemenea, unii lideri ai manifestanților au amenințat anterior că ar putea recurge la acțiuni pașnice de nesupunere civică.

Mai multe acţiuni de protest au avut loc şi săptămâna trecută, în special una de amploare duminică. Departamentul de Stat al SUA, Uniunea Europeană, dar şi un şir de misiuni diplomatice acreditate la Chişinău au transmis mesaje în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile legate de validarea alegerilor.

Săptămâna trecută, atât Judecătoria cât şi Curtea de Apel Chişinău au declarat nule alegerile pentru funcţia de primar la care învingător a ieşit şeful Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr" (PPDA), Andrei Năstase, unul din liderii opoziţiei pro-europene.

Justiţia de la Chişinău a invalidat alegerile motivând că Andrei Năstase, dar şi contracandidatul său din turul doi, socialistul de stânga Ion Ceban, ar fi făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor pe reţele de socializare. Aceste apeluri au fost calificate drept agitaţie electorală, explică Radio Chișinău.

Opoziţia moldoveană şi mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au acuzat guvernarea că ar sta în spatele deciziilor judecătoreşti, întrucât Andrei Năstase este un critic vocal al acesteia. Pe de altă parte, premierul Pavel Filip a negat orice implicare a autorităţilor în luarea deciziei de către instanţă.

Nu este clar ce se va întâmpla în continuare cu alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului. Potrivit Codului electoral al Republicii Moldova, în caz de anulare, în decurs de două săptămâni este organizată votarea repetată, cu excluderea candidatului sau candidaţilor care au încălcat legea.

Pe de altă parte, membrul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a invocat un articol care prevede că nu sunt organizate alegeri dacă funcţie rămâne vacantă cu mai puţin de un an înainte de alegerile la termen, care ar urma să se desfăşoare în iunie 2019.

La Chişinău au fost organizate alegeri anticipate pentru funcţia de primar, după ce fostul edil, Dorin Chirtoacă, a demisionat în luna februarie, întrucât este cercetat într-un dosar de corupţie, pe care el îl consideră ca fiind orchestrat politic.

În acest moment, primăria se află sub conducerea viceprimarului Ruslan Codreanu, menționează Unimedia.md.

Referințe: