Argentina este practic paralizată luni de o grevă generală de 24 de ore la apelul principalelor sindicate, pentru a protesta față de politica guvernamentală și de încheierea unui acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI), scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Confederația generală a muncitorilor (CGT, principala centrală sindicală) s-a mulțumit să cheme la grevă, dar grupări mai radicale au organizat manifestații pentru a întrerupe accesul către Buenos Aires, unde pe străzi se aflau sute de membri ai forțelor de ordine. În jurul orei locale 07,00 (10,00 GMT), aceste grupări blocau principalele rute de acces spre capitală.

Fără trenuri, autobuze sau taxiuri, Buenos Aires era practic părăsit. Pe străzi circulă doar mașinile particulare.

Școlile publice erau închise iar majoritatea argentinienilor nu au mers la lucru. Organizatorii mizează pe participarea a cel puțin un milion de oameni la această grevă.

Greva a paralizat și traficul aerian. Toate zborurile interne au fost anulate, ca și cele internaționale.

Organizatorii protestează față de politica de austeritate a guvernului de centru dreapta, într-un context de încetinire a economiei și cu o inflație de peste 20%. La acestea se adaugă un acord cu FMI pentru un credit de 50 de miliarde de dolari, sinonim cu noi sacrificii sociale în viitor.

Revendicările vizează și majorarea salariilor. Creșterea prețurilor în ultimele 12 luni a fost de 26% iar inflația anuală ar putea atinge 30% în 2018. Sindicatele cer redeschiderea negocierilor paritare.

Ministrul Economiei Nicolas Dujovne a apreciat că greva costă un miliard de dolari a treia economie a Americii Latine.

Șeful statului Mauricio Macri a ajuns la putere la sfârșitul lui 2015, după 12 ani de președinție ai lui Nestor (2003-2007) și Cristina Kirchner (2007-2015). Macri, un om de afaceri, a desființat numeroase subvenții, în special la serviciile de electricitate, gaz și apă.

Obiectivul guvernului, specificat în acordul cu FMI, este de a ajunge la echilibru bugetar în 2020.