China, Uniunea Europeană, Mexicul și Canada, Japonia... Iată o panoramă a fronturilor deschise de Washington în războiul comercial declarat marilor parteneri ai Statelor Unite, potrivitLa Libre, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

China

Donald Trump a amenințat că va crește valoarea bunurilor chineze care ar fi impozitate la intrarea în Statele Unite la un total de 450 de miliarde de dolari - marea majoritate a importurilor din China - dacă aceasta din urmă își amplifică riposta la deciziile americane.

Referitor la această sumă spectaculoasă, pentru moment, suma este de 50 de miliarde de dolari importuri chinezești pe care administrația americană s-a angajat în mod concret să îi impoziteze până la 25%, pentru a compensa, potrivit ei, furtul de tehnologie și proprietate intelectuală comis de China.

Beijingul a răspuns prin anunțarea unor tarife "identice" și strigând acum "șantaj" din partea Statelor Unite.

Statele Unite au impus deja în mod unilateral taxe de 25% la importurile de oțel și de 10% la cele de aluminiu, indiferent de sursă, afectând astfel și China.

Administrația Trump dorește să își reducă deficitul comercial față de Beijing, care este în prezent de 375 de miliarde de dolari.

Uniunea Europeană

Jeans, bourbon, Harley Davidson: Uniunea Europeană a impozitat zeci de mărfuri americane de vineri ca răspuns la tarifele americane pentru oțelul și aluminiul său.

Această măsură, adoptată în unanimitate de către Cei 28, vizează compensarea a 2,8 miliarde de euro din daunele generate de taxele impuse de Statele Unite.

Pe viitor, alte produse americane ar putea fi taxate și de UE, până la 3,6 miliarde de euro.

Europenii se tem de o escaladare dacă Washingtonul decide să-și pună în aplicare amenințarea cu impozitarea autoturismelor importate, o perspectivă care face să se înfioare puternica industrie auto germană. Liderul mondial la automobilele de vârf și camioanele Daimler şi-a revizuit deja în scădere previziunile privind câștigurile, invocând tensiunile comerciale.

Canada şi Mexicul

Președintele american a avertizat că acele critici recurente ale primului ministru canadian Justin Trudeau, care consideră ca fiind "jignitoare" taxele americane pe oțel și aluminiu, vor costa "scump" Canada.

Canada a anunțat punerea în aplicare a propriilor represalii pentru luna iulie.

După anunțul făcut de Washington cu privire la taxele pentru oțel și aluminiu, Mexicul a decis să impună drepturi vamale echivalente "pe diverse produse" importate din Statele Unite, inclusiv oțel, fructe și brânzeturi.

În plus, negocierile dintre Washington, Mexico City și Ottawa privind modernizarea Acordului de comerț liber din America de Nord (Alena), în vigoare din 1994, trenează.

Rusia

De asemenea, afectată de creșterea taxelor pe oțel, Rusia a informat OMC că este gata să ia măsuri de represalii împotriva Statelor Unite. Moscova estimează că prejudiciul cauzat de aceste impozite este de 538 milioane de dolari.

Relațiile comerciale dintre cele două țări sunt marcate, dincolo de acest conflict, de sancțiunile impuse de Washington împotriva mai multor personalități și entități, acuzate de participarea la "atacurile" Moscovei împotriva "democrațiilor occidentale".

Iran

Washingtonul şi-a anunțat la începutul lunii mai retragerea din acordul nuclear iranian și a decis să-și restabilească sancțiunile împotriva Teheranului și a tuturor companiilor care au legături cu Republica Islamică.

Americanii le-au acordat acestora o perioadă de 90 până la 180 de zile pentru a se retrage din Iran. Primul tren de reinstituire a sancțiunilor, stabilit pentru 6 august, va viza automobilele şi aeronautica civilă. Pe 4 noiembrie vor urma energia și finanțele.

Grupul francez Total a anunțat că va renunța la un mare proiect gazier început în iulie 2017 în Iran, dacă nu obține o derogare din partea autorităților americane. Constructorul PSA și-a anunțat deja retragerea din Iran.

Japonia

Afectată din martie de impozitele pe oțel, Japonia a informat Organizația Mondială a Comerțului că vrea să impună o taxă de 50 de miliarde de yeni pentru mărfurile americane ca represalii (385 de milioane de euro).

Cu toate acestea, pentru țară, principala îngrijorare o reprezintă amenințarea cu impozitarea importurilor de automobile. Astfel de măsuri "ar provoca turbulențe serioase pe piețele internaționale", a avertizat deja Tokyo într-un comunicat comun cu Bruxelles-ul.

Coreea de Sud

Casa Albă a anunțat pe 1 mai că și-a finalizat acordul de liber schimb cu Seulul, punând astfel capăt unui conflict comercial cu Coreea de Sud.

În virtutea acestui acord, Seulul acceptă să-și deschidă în continuare piața auto pentru producătorii de automobile din Statele Unite. De asemenea, el a fost de acord să-şi reducă cu 30% exporturile de oțel în Statele Unite, potrivit La Libre.