Fostul președinte al Poloniei, Lech Walesa, dorește victoria opoziției în alegerile parlamentare din anul 2019 și să stea de strajă acestor alegeri. Opoziția anunță angajarea în Comitetul Civic al lui. Înființarea Comitetului Civic a fost anunțată de Walesa sâmbătă dimineața la Gdansk, potrivit Rador.

Lech WalesaFoto: AGERPRES

În cuvântare a spus: „Trebuie să depunem toate forțele, care ne-au rămas, pentru a redobândi ceea ce am pierdut prin lipsă de atenție și imprudență. Am auz social și înainte de alegerile din 2015 am auzit cum oamenii spuneau că în țara noastră nu este așa de rău, dar va fi și mai bine. Și că pur și simplu nu știu pe cine să aleagă. ‚Cel mai bine este să nu mă duc la alegeri’ – spuneau. Și s-a găsit un preot, care a ajutat foarte mult. S-au dus și au câștigat. Noi în acest timp am făcut câteva greșeli”.

Comitetul Civic va sta de strajă legii electorale și va preveni eventualele înșelăciuni în timpul alegerilor parlamentare din anul 2019.

Opoziția este îngrijorată de schimbările în codul electoral, între altele, a principiului că pe buletinul de vot se poate schimba votul, ștergând cruciulița dintr-o căsuță (grilă) și punând-o în alta.