Președintele turc, Tayyip Erdogan, a declarat victoria în alegerile de duminică, citând ceea ce a spus că ar fi un mandat public pentru el și pentru alianța condusă de partidul său de guvernământ, AK Party, relatează Reuters.

ErdoganFoto: Captura YouTube

“Faptul că alegerile s-au încheiat cu o participare record reprezintă un mesaj foarte important pentru lume, un mesaj clar. Printr-o rată de participare la vot de aproape 90%, Turcia a dat o lecţie de democraţie întregii lumi. În contextul în care ţări cu participare la vot de 30, 40, 45, 50% se caracterizează ca fiind democratice, Turcia a oferit o lecţie de democraţie. Îi invit pe cei care se uită strâmb la ţara noastră să privească aceste rezultate cu mare atenţie”, a declarat Erdogan.

"Oamenii ne-au dat sarcina de a îndeplini funcțiile prezidențiale și executive", a spus Erdogan, în cadrul unui scurt discurs pe care l-a ținut la Istanbul.

"Sper că nimeni nu va încerca să arunce vreo umbră asupra rezultatelor și să atace democrația pentru a își ascunde propriul eșec", a mai adăugat acesta.

Erdogan a obținut 52,8% după numărarea a 95,1% din voturi.

Principalul adversar al lui Recep Erdogan, Muharrem Ince, unul dintre liderii Partidului Popular Republican (CHP, centru-stânga), a obţinut 30,7%, potrivit Mediafax.

Selahattin Demirtas a obţinut 8,04%, iar Meral Aksener 7,43%.

Muharrem Ince a denunţat nereguli electorale, semnalând că nu au fost numărate toate buletinele de vot. El le-a cerut observatorilor trimişi de partidul său să nu părăsească secţiile de votare.

Alianţa Populară - alcătuită din formaţiunea lui Recep Erdogan, Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, dreapta/conservator), şi Mişcarea Naţionalistă (MHP, dreapta) - se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar, cu 53,7% din voturi. Pe locul al doilea se poziţionează coaliţia formată de Partidul Popular Republican (CHP, centru-stânga) cu formaţiunile IYI, SP şi Partidul Democrat, obţinând 34%, anunţă agenţia de presă Anadolu.

Prezenţa la urne a fost de 87%.

Peste 56 de milioane de cetăţeni turci au fost chemaţi duminică la urne în scrutinul prezidenţial şi parlamentar anticipat din Turcia, organizat în contextul în care preşedintele Recep Tayyip Erdogan vrea consolidarea puterii, după modificarea Constituţiei. Recep Tayyip Erdogan va implementa noul sistem constituţional prezidenţial, eliminând postul de prim-ministru şi centralizând puterea prin funcţia de preşedinte.