Liderii Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Horst Seehofer şi Markus Söder, reprezintă "un pericol pentru Europa" pentru că vor un "Brexit german", avertizează Andrea Nahles, preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD), în contextul disputelor de la Berlin pe tema imigraţiei, scrie Mediafax, citând presa germană.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

În ultimele săptămâni, mai mulţi lideri ai Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), au contestat politicile liderului formaţiunii, cancelarul Angela Merkel, în special cele în domeniul imigraţiei. Tensiunile politice par să se fi amplificat. Ministrul Economiei din Bavaria, Franz Josef Pschierer, a declarat, la o reuniune, că "Angela Merkel trebuie să plece", conform unor surse politice citate de publicaţia Augsburger Allgemeine.

"Cred că momentul cel mai bun al cancelarului Merkel a trecut", a transmis Pschierer. Un alt lider CSU, Horst Seehofer, care este ministru de Interne al Germaniei, a contestat vehement politicile în domeniul imigraţiei, în contextul în care peste un milion de extracomunitari au ajuns în Germania.

La rândul său, premierul landului Bavaria, Markus Söder (CSU), a exprimat opoziţie faţă de planul Angelei Merkel şi preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de reformare a zonei euro prin crearea unui buget comun. Modificarea tratatelor UE "ar crea, în culise, o nouă egalizare financiară la nivel european sau un model de transfer al sarcinilor", a atras atenţia Söder. Coaliţia guvernamentală de la Berlin este formată din partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta), filiala din Bavaria a formaţiunii, Uniunea Creştin-Socială (CSU), şi Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), condus de Andrea Nahles.

Liderul SPD a avertizat că disputele politice riscă să conducă la destrămarea coaliţiei guvernamentale. "Noi nu vom permite acest lucru", a afirmat Andrea Nahles, acuzând că preşedintele CSU, Horst Seehofer, care este ministru de Interne al Germaniei, şi Markus Söder, premierul Bavariei, se îndreaptă "spre un Brexit german". "Iar acest lucru ar fi sfârşitul Europei", a atras atenţia Andrea Nahles, subliniind că Germania are nevoie de Uniunea Europeană "mai mult ca oricând".

”Nimeni nu are nevoie de Europa mai mult decât Germania. Germania trebuie să fie europeană, aşa funcţionează", a insistat liderul SPD. "Horst Seehofer reprezintă un pericol pentru Europa", a adăugat Andrea Nahles, potrivit N-TV.de şi Der Spiegel, observând multe similitudini între situaţia de la Berlin şi politicile conservatorilor eurosceptici britanici care au organizat referendumul ce a avut ca rezultat decizia ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).

Andrea Nahles a cerut organizarea unei reuniuni a coaliţiei guvernamentale, care ar urma să aibă loc marţi seară.