Întrebarea este dacă Erdogan obţine, pe 24 iunie, victoria în alegerile prezidenţiale încă din primul tur şi dacă menţine majoritatea partidului său AKP în Parlament.

ErdoganFoto: Captura YouTube

În cazul în care niciun candidat nu obţine peste 50% din voturile exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, turul doi va avea loc pe 8 iulie.

O VICTORIE CLARĂ A LUI ERDOGAN

SCENARIU: Erdogan învinge în alegerile prezidenţiale în primul tur, AKP rămâne majoritar în Parlament.

Acesta este scenariul pe care actualul şef al statului dorea să-l obţină la jumătatea lui aprilie, când a convocat alegerile cu un şi jumătate înainte de termen, sperând să ia opoziţia pe nepregătite.

Însă, dacă Erdogan părea încrezător atunci, probabilitatea de a vedea acest scenariu realizându-se a scăzut clar, odată cu degradarea situaţiei economice şi a unui nou impuls al opoziţiei.

Erdogan ”se aştepta să-şi consolideze puterea”, printr-o revizuire a Cosntituţiei care consolidează în mod considerabil puterile preşedintelui şi ale cărei principale dispoziţii intră în vigoare după alegeri, ”dar nu are susţinerea majorităţii alegătorilor turci”, apreciază analişti de la Center for American Progress.

UN AL DOILEA TUR INCERT

SCENARIU: opoziţia îl împinge pe Erdogan în turul doi.

Erdogan pare sigur că va obţine cele mai multe voturi duminică, însă este posibil să nu obţină victoria în alegerile prezidenţiale încă din primul tur.

Rivalul său cel mai vizibil, Muharrem Ince, candidatul CHP, principalul partid de opoziţie, a purtat o campanie uimitor de solidă. Împreună cu ceilalţi candidaţi, opoziţia poate să cântărească suficient cât să provoace un al doilea tur.

Analişti apreciază că Erdogan ar rămâne favorit în acest scenariu.

Dar dacă AKP îşi pierde majoritatea în alegerile legislative - care se vor juca într-un singur tur, duminică, ”domnul Erdogan va aborda turul doi cu tradiţionala sa imagine de stăpânire şi de invincibiltate grav şifonată”, potrivit lui Kemal Kirisci de la Brookings Institution.

VICTORIE A LA PIRUS

SCENARIU: Erdogan obţine victoria în alegerile prezidenţiale, AKP pierde controlul asupra Parlamentului.

”Rezultatul cel mai probabil, în prezent, este o victorie a lui Erdogan şi un Parlament disputat”, estimează Aaron Stein de la Atlantic Council.

Acest scenariu ar arunca Turcia într-o perioadă de profundă incertitudine, ar zdruncina încrederea în economia turcă şi ar provoca eventuale noi alegeri.

În mod ironic, opoziţia este ajutată de amendamentele formulate de AKP, care au permis CHP să se alieze cu alte trei partide în alegerile legislative, ceea ce ar putea să consolideze prezenţa opoziţiei în Parlament.

Mult va depinde de capacitatea partidului prokurd HDP - o formaţiune ferm anti-Erdogan - care se prezintă singură în alegeri, de a obţine cele 10% din voturi necesare pentru a intra în Parlament.

AKP şi-a pierdut deja majoritatea absolută o dată, în alegerile legislative din iunie 2015. Atunci, Erdogan a convocat repede noi alegeri, cu scopul de a o recupera, semnalând cât se poate de limpede că nu se va acomoda cu coaliţii.

Însă, în virtutea reformei constituţionale adoptate în aprilie 2017, Erdogan ar fi teorietic obligat să pună preşedinţia în joc pentru a convoca noi alegeri legislative, pentru că ambele scrutine sunt prevăzute să aibă loc simultan.

SFÂRŞITUL EREI ERDOGAN

SCENARIU: Muharrem Ince obţine o victorie în alegerile prezidenţiale în turul doi, opoziţia preia controlul asupra Parlamentului.

Ince este în mod clar favorit la al doilea loc, după preşedintele în exerciţiu, şi ar beneficia în turul doi de susţinerea aliaţilor din cadrul CHP în alegerile legislative, dar şi, eventual, a HDP.

Dacă opoziţia preia controlul asupra Parlamentului duminică, acest impuls l-ar ajuta puternic pe Ince pe 8 iulie.

”Dacă se întâmplă asta, o schimbare politică masivă va fi probabil efectuată pe mai multe fronturi”, potrivit lui Marc Pierini, un cercetător la Carnegie Europe, care evocă în acest politicile economice şi relaţiile cu Occidentul.

TERITORIU NECUNOSCUT

SCENARIU: Opoziţia învinge în alegerile prezidenţiale, AKP îşi păstrează controlul în Parlament.

Acesta este, probabil, scenariul cel mai confuz, din cauză că AKP nu are nicio experienţă de coabitare, iar noul preşedinte va fi probabil foarte ostil partidului care a dominat până acum scena politică turcă, din 2002.

”Un preşedinte al opoziţiei laice s-ar confrunta cu o majoritate islamistă şi naţionalistă în Parlament, ceea ce va conduce la o situaţie confuză”, consideră Pierini.