O activista cu gen non-binar, Christie Elan-Cane, a pierdut un proces împotriva guvernului Marii Britanii care a refuzat emiterea pașapoartelor neutre din punct de vedere al genului (așa-zisele pașapoarte X), ceea ce, spune militanta, ar lipsi persoanele care nu se identifică nici cu genul feminin, nici cu cel masculin de adevărata identitate, relateazăThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul britanic de Interne a spus că modificarea ar afecta legislația, ar costa prea mult să modifice registrele și va crește nevoia de sprijin consular în străinătate pentru cetățenii britanici neconformi cu genul.

Pașapoartele britanice limitează sexul deținătorilor documentelor doar la feminin și masculin, însă alte zece țări permit cetățenilor să opteze pentru o a treia categorie, X, sau necunoscută.

Canada este cea mai recentă țară care a oferit cetățenilor săi pașapoarte cu gen non-binar. Alte state permit o a treia opțiune sunt Australia, Danemarca, Germania, Malta, Noua Zeelandă, Pakistan, India, Irlanda și Nepal.

Pașapoartele X sunt aprobate de Organizația Internațională a Aviației Civile, agenția Națiunilor Unite care codifică principiile și tehnicile de navigație aeriană internațională.